Steunplan+voor+Franse+slachterijen
Nieuws
© Pixabay

Steunplan voor Franse slachterijen

De 233 Franse slachthuizen staat het water bijna tot aan de lippen; een op de vijf valt bijna om. Het Franse ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit komt daarom met een actieplan om het netwerk van slachterijen, de veehouderij en het dierenwelzijn verder te verbeteren.

Zonder steun zou binnen twee tot drie jaar bijna 30 procent van het aantal Franse slachterijen de deuren moeten sluiten. In 2021 trok de Franse overheid al 115 miljoen euro uit om 181 slachthuizen te moderniseren. Bij de ontwikkeling van korte ketens en het stimuleren van de consumptie van vlees van Franse bodem en het dierenwelzijn zijn lokale slachthuizen nodig.

Met het nieuwe actieplan wordt bij ieder slachthuis gekeken naar de sterke en zwakke punten rond arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn, gezondheid en financiële resultaten. Met de nieuwe herstructurering moet een netwerk van slachthuizen ontstaan met een goed dierenwelzijn en dat past bij de schaalgrootte van de veehouderij.

Vervolgens worden de mindere slachterijen financieel ondersteund en wordt de slachtcapaciteit afgestemd op het locale aanbod. Daarmee kiest de Franse overheid voor een regionale aanpak. Ook is er aandacht voor samenwerking tussen overheidsdiensten die deze slachthuizen ondersteunen, waardoor de kosten omlaag kunnen.

Krimp veestapel

De Franse veehouderij wordt gekenmerkt door een krimp van de veestapel, in combinatie met stijgende energiekosten en inflatie. Deze combinatie van factoren bedreigt het voortbestaan van een aantal slachthuizen, meldt Agroberichten Buitenland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer