Noorse+landbouwminister+wil+wilde+zwijnen+uitroeien
Nieuws
© Jos Thelosen

Noorse landbouwminister wil wilde zwijnen uitroeien

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Zweden maakt buurland Noorwegen angstig. Landbouwminister Geir Pollestad heeft de wens uitgesproken wilde zwijnen op Noorse bodem uit te roeien.

De populatie van wilde zwijnen in Noorwegen wordt al in toom gehouden en gecontroleerd, maar met de dreiging van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Zweden moet die strategie overboord worden gezet. Zwijnen uitroeien zou volgens Pollestad de nieuwe doelstelling moeten worden.

De Noorse Veterinaire Vereniging waarschuwde de landbouwminister eerder al voor het AVP-gevaar en is het eens met de verklaring van Pollestad. De dierenartsenvereniging kijkt daarom met belangstelling uit naar de presentatie van maatregelen en hoopt op een snelle implementatie.

Ontbeert aan middelen

AVP kan belangrijke sociaal-economische gevolgen hebben, het hoge niveau van de diergezondheid op zijn kop zetten en in grote gebieden de infrastructuur aantasten. Daarnaast merkt de dierenartsenvereniging op dat de Noorse Autoriteit voor Voedselveiligheid en praktiserende dierenartsen niet over voldoende middelen beschikken om een mogelijke uitbraak het hoofd te bieden.

Daarom dringt de vereniging aan op het implementeren van een systeem om de populatie wilde zwijnen in Noorwegen beter te kunnen inschatten. Ook kan dit het moment zijn om een gerichte ruiming van wilde zwijnen te organiseren. Met voorlichting en training van jagers en landeigenaren is dat goed mogelijk. Ook zouden die partijen bij kunnen dragen aan een effectieve sanering van wilde zwijnen als AVP bij Noorse zwijnen wordt ontdekt, meldt de nieuwssite mittkongsvinger.no.

In Zweden zijn inmiddels 46 gevallen van AVP bij wilde zwijnen aangetroffen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer