Alertheid+varkenspest+opgepookt
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Alertheid varkenspest opgepookt

De dreiging van Afrikaanse varkenspest hangt al jarenlang als een donkere wolk boven de varkenshouderij. Mocht deze voor varkens besmettelijke ziekte of klassieke varkenspest zich in Nederland manifesteren, dan is razendsnel handelen gewenst. Symptomen en handelswijze heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toegelicht in een factsheet en tabel.

In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de NVWA inzicht gegeven in de diagnostiek die in een vroeg stadium beschikbaar is voor dierziekten bij varkens, zoals Afrikaanse varkenspest (AVP) en klassieke varkenspest (KVP). Daarop is te zien wanneer de inzet van Early Warning-diagnostiek belangrijk is en wanneer er mogelijk sprake is van een verdenking van AVP of KVP. Wanneer hier sprake van is, moet er vanwege de wettelijke meldplicht direct contact worden opgenomen met de NVWA.

Het ministerie van LNV en de NVWA hebben bij het samenstellen van de factsheet samengewerkt met diverse organisaties. Dit zijn Wageningen Bioveterinary Research, Royal GD, de dierenartsenkoepel KNMvD, Collectief Praktiserende Dierenartsen en de Producentenorganisatie Varkenshouderij. Met de informatie hopen alle partijen de alertheid in Nederland te verhogen en de eventuele drempel om monsters in te sturen te verlagen.

Bekijk de bijgevoegde Factsheet Diagnostiek AVP en KVP en de bijbehorende tabel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer