Maisoogst+goed+tijdstip+voor+beheer+wilde+zwijnen
Nieuws
© Horst Jegen

Maisoogst goed tijdstip voor beheer wilde zwijnen

De maisoogst is een goed moment om het aantal wilde zwijnen buiten de aangewezen leefgebieden Veluwe, Meinweg en Meerlebroek terug te brengen. Volgens LTO Noord en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) kan nu het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest worden verkleind.

LTO Noord en POV benadrukken dat het van belang is dat veehouders ruim voor het hakselmoment contact opnemen met zowel de loonwerker als de jagers die in hun gebied actief zijn. Dat maakt het mogelijk om de jacht rond het maisperceel goed te organiseren. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn de veilige uitvoering van de jacht en een goede communicatie over de wijze van oogsten van de mais.

Dit jaar is een slecht mastjaar. Oftewel, de hoeveelheid eikels, noten en kastanjes in het bos is laag. Als gevolg daarvan gaan zwijnen actief op zoek naar voedsel. Ze komen dan terecht in woonwijken, parkeerplaatsen, rondom stallen en ook in maisvelden, waar ze flinke schade kunnen aanrichten.

De oogst van de snijmais is een goed moment om de populatie van wilde zwijnen te beheren. Het zorgt op de eerste plaats voor minder gewasschade. In 2022 werd er in Nederland voor ruim 6 ton aan gewasschade uitgekeerd.

Minder risico Afrikaanse varkenspest

Daarnaast levert het terugdringen van de populatie wilde zwijnen minder risico op voor het overslaan van Afrikaanse varkenspest naar gehouden varkens. Het risico bestaat dat er door menselijk handelen besmette vleeswaren, afkomstig uit landen waar Afrikaanse varkenspest heerst, in de natuur terechtkomen en daarmee wilde zwijnen worden besmet. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest onlangs in Zweden, de uitbraken in Italië en de uitbraak jaren geleden in de Belgische Ardennen.

De POV adviseert varkenshouders om de AVP-preventiescan uit te voeren om de situatie op hun eigen bedrjif te controleren. Met deze scan zijn lekken in het bedrijf op te sporen. Daarmee is het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest te verkleinen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer