Afrikaanse+varkenspest+in+Europa+breidt+zich+verder+uit
Nieuws
© Vidiphoto

Afrikaanse varkenspest in Europa breidt zich verder uit

Het aantal meldingen van Afrikaanse varkenspest op verschillende plaatsen in Europa blijft stijgen. In Italië, Zweden, Servië, Polen en Rusland zijn nieuwe meldingen gedaan.

In Italië zijn er acht met Afrikaanse varkenspest besmette bedrijven bij gekomen. Daar zijn in totaal 13.000 dieren bij betrokken. In januari 2022 werd voord het eerst een besmetting gemeld in Italië. Sindsdien is het virus vastgesteld bij 1.057 wilde varkens en bij 550 gehouden varkens.

Opvallend aan de laatste uitbraken is dat ze een stuk verder naar het noordoosten liggen, buiten het oorspronkelijke besmette gebied in Noord-Italië waar de uitbraken zich tot nu toe concentreerden.

Eerste geval in Zweden

Op 7 september meldde Zweden het eerste geval van Afrikaanse varkenspest. In dit land kwam het virus niet eerder voor. Sindsdien zijn er zeven nieuwe gevallen bij wilde zwijnen bij gekomen.


Het Zweedse diergezondheidsinstituut gaat ervan uit dat de infectie via menselijk handelen is binnengekomen. Verspreiding via wilde zwijnen noemt het instituut uitgesloten. Daarvoor is de afstand tot de dichtstbijzijnde besmette gebieden veel te groot. Bovendien ligt de Oostzee daartussen. De afstand tot de besmette gebieden in Estland, Letland, Litouwen en Polen bedraagt minimaal 450 tot 500 kilometer.

Rusland

Servië, Polen en Rusland melden eveneens nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest. In Rusland bij gehouden varkens. Het gaat om 3 bedrijven. Daar zijn in totaal 13.450 varkens bij betrokken.

In het noorden van Mongolië is op twee bedrijven met in totaal 300 dieren Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het eerste geval dateert van 29 juli. De tweede melding is gedaan op 8 augustus. Mongolië was vier jaar vrij van Afrikaanse varkenspest.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer