Steekproeven+op+Britse+herkomst+vlees
Nieuws
© www.freeimages.co.uk

Steekproeven op Britse herkomst vlees

In Engelse supermarkten worden producten met varkensvlees verkocht met een claim dat het van Britse komaf is. Steekproeven en isotopentechnologie worden ingezet om die herkomstclaim te waarborgen. Dit systeem werkt als afschrikmiddel om te frauderen met vlees en als bescherming van de reputatie van de Britse vleessector.

Varkensvlees uit het Verenigd Koninkrijk is een merk en daarom is het hoger geprijsd. Dit kan vleesfraude in de hand werken. Daarom worden isotopentesten ingezet om te verifiëren of varkensvleesproducten echt Brits zijn. Via isotopenonderzoek – ook gebruikt bij humaan forensisch onderzoek om te achterhalen waar een onbekend persoon heeft geleefd en wat die heeft gegeten – is te achterhalen waar een varken is grootgebracht. Op die manier kan onderscheid gemaakt worden tussen inlandse varkensvleesproducten en producten die zijn samengesteld met in het buitenland grootgebrachte varkens.

Dit controlesysteem wordt ook toegepast bij de herkomst van rundvlees. De laatst ontdekte vleesherkomstfraude vond plaats in maart van dit jaar. Rundvlees uit Zuid-Amerika en Europa werd verkocht als Brits rundvlees.

Het opsporingssysteem op basis van isotopen voor varkensvlees is al in 2009 opgezet en heeft een tweeledig doel. Het dient als afschrikmiddel voor fraude en als systeem voor vroegtijdige waarschuwing. Het kan Brits varkensvlees behoeden voor voedselschandalen, het versterkt de reputatie van de Britse varkensvleessector en het verstevigt het consumentenvertrouwen.

Effectief

Volgens het nationale laboratorium voor voedselonderzoek in het Verenigd Koninkrijk Food Forensics zijn de isotopentests effectief. Meer dan 90 procent van de onderzochte vleesmonsters die onder meer bij supermarkten worden gekocht, wordt correct gecategoriseerd. Die analyse gebeurt op specifieke isotopen in het vlees die worden vergeleken met een referentiedatabase. Deze bevat bijna 1.500 monsters met isotopenniveaus van bekende oorsprong en blijft groeien.

Bij twijfel aan de waarschijnlijkheid van Britse oorsprong wordt verder onderzoek gedaan om eventuele gaten in de Britse database uit te sluiten. Hoe groter en regelmatiger de database met referentiemonsters wordt aangevuld en vernieuwd, hoe robuuster de testsystematiek op onderscheidend vermogen wordt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer