Arnhem+epicentrum+Gelderse+rookworstenmakerij
Nieuws
© Arnhem Rookworststad

Arnhem epicentrum Gelderse rookworstenmakerij

Hartje zomer heeft dit jaar veel overeenkomsten met de herfst. In de aanloop naar het najaar worden slagersmessen geslepen in de strijd om de lekkerste rookworst van 2023. De nationale vakwedstrijd Arnhem Rookworststad brandt voor de 49ste keer los.

Veel ambachtelijke slagers in Nederland maken zelf hun 'Gelderse' rookworst. Standaard wordt zo'n worst samengesteld met varkensvlees, maar er zijn ook alternatieven en steeds weer innovaties. De nationale vakwedstrijd bestaat daarom uit diverse rubrieken, zoals 'Rookworst grof', 'Rookworst fijn' en 'Rookworst speciaal'.

De rookworst is een populair product bij Nederlandse consumenten. Daarom is deelnemen aan de vakwedstrijd Arnhem Rookworststad een bewijs dat een slager de hoogste kwaliteit nastreeft. Voor menig slager is Arnhem de hoofdstad van de Gelderse rookworst. In het rijtje van de Bossche bol, de Zeeuwse bolus, de Limburgse vlaai en Fries suikerbrood zou Gelderse rookworst niet misstaan.

Het Nationaal Kampioenschap Arnhem Rookworststad is in 1974 ontstaan. Toen werd de huishoudbeurs in de oude Rijnhal in Arnhem gehouden en toonden slagers er hun ambacht. Voor deelname worden rookworsten ingestuurd en voorzien van een uniek nummer. Een deskundige jury keurt de rookworst onafhankelijk op aanzien, vorm, kleur, aanzien na snijden, structuur, geur, smaak, consistentie en innovatie.

Honderden rookworsten

Jaarlijks worden vele honderden rookworsten gekeurd door juryleden met een verschillende discipline binnen de branche waaronder slagers, slagerijdocenten en specerijenkeurmeesters. Ze zoeken naar de beste rookworsten in de verschillende categorieën. De maker van het meest perfecte exemplaar mag zich kampioen Arnhem Rookworststad van dat jaar noemen en ontvangt De Bronzen Rookworst.

Slagers kunnen zich tussen 21 augustus en 6 september inschrijven voor deelname aan de vakwedstrijd 2023. Op 13 september moeten ze hun rookworst(en) inleveren op een locatie in Duiven. De dag erop worden de rookworsten gekeurd. Vervolgens gaat de jury nog een maand in conclaaf om op 14 oktober de prijzen onder de rook van Arnhem, in Duiven, uit te reiken.

Onder de sponsoren bevinden zich twee varkensvleesconcepten: Het Wroetvarken en Livar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer