POV+dient+zienswijze+elektronische+drijfmiddelen+in
Nieuws
© Studio Van Assendelft

POV dient zienswijze elektronische drijfmiddelen in

Het indienen van een zienswijze op een internetconsultatie over een verbod op het gebruik van elektronische drijfmiddelen is mogelijk tot en met 14 augustus. Dertig reacties zijn al geplaatst op internetconsultatie.nl. Diverse sectorpartijenzoals Vee&Logistiek Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hebben hun inbreng geleverd.

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil met een algemene maatregel van bestuur het gebruik van apparaten waarmee elektrische schokken kunnen worden toegepast – stroomstootapparatuur – bij het voortdrijven van dieren in de veehouderij verbieden. In de openbare internetconsultatie 'Verbod stroomstootapparatuur' kan iedereen reageren op dat voorstel.

Zo is de POV van mening dat Adema elektronische drijfmiddelen wil verbieden op grond van emoties en incidenten. Het is de de organisatie onduidelijk waarom hij voor generiek beleid kiest in plaats van handhavend optreden bij incidenten. Ook is volgens de belangenbehartiger onduidelijk waarom deze middelen worden aanmerkt als 'stroomstootwapen'. 'Waarom wordt niet eerst een gedegen onderzoek gedaan naar de feiten, sectorinitiatieven en alternatieven?' is de vraag van de POV aan de demissionair minister.

Veiligheid mens en dier

Een verbod van elektronische drijfmiddelen kan volgens de POV leiden tot vermindering van dierenwelzijn. Bovendien is het een belangrijk instrument voor het bewaken van de veiligheid voor mens en dier. Verder wil de POV van Adema weten wat de juridische grondslag is voor een verbod op drijfmiddelen in Nederland. Als er alleen in Nederland een verbod komt, zorgt dat voor ongelijk beleid in Europa. Dat is onwenselijk.

Daarom pleit de POV ervoor om sectorinitiatieven en projecten voort te zetten op het gebied van het drijven van dieren. Ook het behoud van de mogelijkheid om de stimulator in beschreven gevallen te mogen gebruiken, mits op een correcte wijze en na instructie. Dit gebruik moet uiteraard passend zijn binnen de regels die zijn vastgelegd in de Europese transportverordening 1/2005.

POV-leden kunnen de hele reactie van de POV inzien op het ledendeel van de POV-website. Ook kunnen ze zelf nog een reactie op de internetconsultatie plaatsen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer