Verstoren+diertransport+zwaarder+bestraft+in+Missouri
Nieuws
© Sask Pork

Verstoren diertransport zwaarder bestraft in Missouri

De Amerikaanse staat Missouri heeft de straf voor het verstoren van diertransporten verhoogd. Kwamen personen die dat voorheen deden weg met een boete van 1.000 dollar, nu wordt het opgevoerd als een misdrijf in een specifieke klasse. Bij herhaling wordt iemand nog zwaarder bestraft.

De gouverneur van Missouri – een staat in de Verenigde Staten naast de varkensrijke staten Iowa en Illinois – heeft een nieuw wetspakket voor de openbare veiligheid ondertekend. Daarin is onder meer de verzwaring van de boete meegenomen voor personen die het transport van vee verstoren. Het wordt voortaan bestempeld als een misdrijf van klasse E voor een eerste overtreding en een misdrijf van klasse C voor elke volgende misstap, meldt National Hog Farmer.

Verstoren van een veetransport wordt gedefinieerd als stoppen of op een andere wijze hinderen van een motorvoertuig dat vee vervoert. Ook personen die onrust aanjagen of uitlokken wanneer het vee in een motorvoertuig is samengebracht, kunnen zwaarder worden bestraft. Dat geldt eveneens voor iemand die een stof op het vee brengt of dingen in dieren plaatst die de voedselveiligheid in het geding brengen.

Onderbreken van verwerkingsproces

Zwaarder bestraffen van zo'n overtreding werd gevraagd door een varkensvleesverwerker. Die meldde toenemende problemen met mensen die vrachtwagens lieten stoppen of afremmen, verontreinigd water in de vrachtwagens gooiden en zelfs injectienaalden in de varkens staken. Zulke verstorende acties hebben niet alleen gevolgen voor de dieren, de chauffeur of medeweggebruikers, maar ook voor het verwerkingsproces dat erop volgt. Het kan zorgen voor een onderbreking van de normale bedrijfsvoering bij de slachterij en verwerking van vlees.

Bovendien gaf de vleesverwerker aan dat ze ervan uit mogen gaan dat er niet met varkens is geknoeid en ze schoon en vrij zijn van verontreinigingen. Zitten er injectienaalden in een dier, dan moet het slachtproces worden stilgelegd, totdat de bron ervan is gevonden. Verlies van kostbare productietijd en extra werk zijn het gevolg. Bovendien moet de hele slachtlijn worden gereinigd, voordat het slachtproces weer kan worden hervat.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer