Afrikaanse+varkenspest+Balkanlanden+breidt+uit
Nieuws
© LTO Noord

Afrikaanse varkenspest Balkanlanden breidt uit

In de Balkanlanden breidt het aantal bedrijven dat is getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP) snel uit. In Bosnië en Herzegovina zijn 45 bedrijven besmet geraakt, in Kroatië gaat het om 40 uitbraken bij gehouden varkens en is een besmet wild zwijn gevonden.

De eerste AVP-uitbraak in Bosnië en Herzegovina werd op 21 juni gemeld bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (Woah). Het betrof een huisvarken. Twee dagen daarna werden de eerste twee uitbraken op bedrijven met 8 en 40 varkens gemeld in Kroatië.

Sindsdien is het aantal meldingen van AVP flink gestegen. In Bosnië-Herzegovina zijn nu 45 (backyard-)bedrijven besmet die tussen de 1 en 63 varkens houden. In totaal gaat het om meer dan 1.000 besmette varkens. Vrijwel alle uitbraken zitten in twee clusters van ieder 22 uitbraken bij elkaar, één uitbraak is tot nu toe buiten die clusters.

In Kroatië zijn nu 40 uitbraken bekend. Hier gaat het om (backyard-)bedrijven met tussen de 2 en 121 varkens. Het grootste deel van de uitbraken zit in twee clusters van 28 en 9 uitbraken die in de buurt liggen van een van de clusters in Bosnië en Herzegovina. Vier uitbraken liggen meer verspreid in het land. De clusters liggen aan de grensrivier de Bada tussen Bosnië en Herzegovina en Kroatië. Het met AVP besmette wilde zwijn is hier ook gevonden.

Nieuwe uitbraken in Polen

Polen meldt verder de elfde en twaalfde uitbraak van AVP op een varkensbedrijf. Het gaat om bedrijven met 8 en 38 varkens in het oosten van Polen. Het aantal uitbraken bij wilde zwijnen staat op 1.876, waarbij meer dan 3.000 besmette zwijnen zijn gevonden.

In de regio Calabrië in het zuiden van Italië zijn nu vijf varkensbedrijven besmet met AVP. Daarnaast zijn er 13 besmette zwijnen gevonden en in het noordelijker gelegen Campanië 27. Ook rond Rome worden nog nieuwe besmette zwijnen gevonden, dit jaar 40. Maar vooral Noord-Italië telt met 638 besmette zwijnen dit jaar veel uitbraken.

Tweede R&O

Voor Bosnië en Herzegovina was een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) al verplicht omdat het geen EU-land is, maar een derde land. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor Servië en het Verenigd Koninkrijk. Naast alle derde landen, geldt de verplichting tot het uitvoeren van een tweede R&O direct bij binnenkomst in Nederland voor Bulgarije, Estland, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije.

De verplichting tot een tweede R&O voor veewagens uit Duitsland die begin maart werd ingesteld, is eind mei alweer ingetrokken. Wel is het AVP-virus in de oostelijke deelstaten nog steeds aanwezig bij wilde zwijnen De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseert dan ook goed te blijven letten op het reinigen en ontsmetten van de transportmiddelen met het R&O-stappenplan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer