Wakker+Dier+stuurt+brandbrief+over+hittestress+bij+veetransporten
Nieuws
© Twan Wiermans

Wakker Dier stuurt brandbrief over hittestress bij veetransporten

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft een brandbrief gestuurd naar landbouwminister Piet Adema. De organisatie vraagt aandacht voor hittestress tijdens internationale transporten, vooral van varkens. De minister wil de temperaturen voor veetransporten verlagen, maar kijkt ook naar de impact hiervan op de sector.

Volgens Wakker Dier vinden in de zomer honderden langeafstandstransporten plaats vanuit Nederland, waarbij de temperatuur in de veewagens hoger is dan de wettelijke grens van 30 graden Celsius. Dat blijkt uit een evaluatie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), zo staat in de brandbrief. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie blijven veel overtredingen onbestraft.

De dierenactiegroep stelt dat uit een Kamerbrief blijkt dat in de zomer van 2020 de grenswaarde van een binnentemperatuur van 30 graden zeker 346 keer is overschreden en in de zomer van 2022 zelfs 538 keer. De organisatie vindt dat het huidige beleid vooral is gericht op de buitentemperatuur, terwijl het in het transportmiddel vaak nog warmer is.

Voorkomen

Wakker Dier vindt dat het beleid moet worden gericht op het voorkomen van de overschrijding van de grenswaarde van 30 graden Celsius in het transportmiddel. Daarbij wordt in de transportverordening bij die grenswaarde een afwijking van 35 graden Celsius toegestaan, wat in de praktijk betekent dan 35 graden Celsius onbestraft blijft. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie treedt de NVWA ook bij sommige overtredingen boven die 35 graden Celsius niet op, omdat de overtreding niet significant is.

Daarbij komt dat het aantal overtredingen boven de 35 graden Celsius in 2020 volgens minister Adema uitkomt op 27, meldt hij in een Kamerbrief. Uit een door Wakker Dier opgevraagd rapport van de NVWA komt naar voren dat in datzelfde jaar 82 overtredingen zijn vastgesteld. De dierenwelzijnsorganisatie heeft dan ook twijfels over de cijfers in de Kamerbrief.

Rapport Efsa

Van de gecontroleerde transportmiddelen was 86 procent gevuld met varkens. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) mag de binnentemperatuur bij varkenstransporten niet hoger zijn dan 25 graden Celsius. Wakker Dier pleit er dan ook voor dat de NVWA voortaan ingrijpt bij een temperatuur boven de 30 graden Celsius.

De minister laat donderdag in een Kamerbrief weten dat uit het Efsa-rapport blijkt dat ook andere factoren, zoals luchtvochtigheid, thermische radiatie, temperatuur van omliggende oppervlakten en windsnelheid de warmtebelasting van dieren tijdens het transport beïnvloeden. Daarnaast spelen onder andere de grootte en het gewicht van het dier een rol.

Welzijnsschade

Volgens Adema noemt de Efsa voor runderen, zeugen, slachtvarkens en speenbiggen temperatuurschattingen van respectievelijk 25, 22, 25 en 30 graden Celsius. Het is daarbij geen gegeven dat het vervoeren van dieren boven deze temperaturen kan leiden tot ernstige welzijnsschade. De kans hierop neemt volgens de minister wel toe.

Adema wil daarom de maximumtemperatuur tijdens transporten verlagen. Hij wacht op een impactanalyse van de sector om een verlaging door te voeren. De bewindsman verwacht deze analyse in september. Volgens de minister is die analyse niet doorslaggevend. Hij heeft deze wel nodig om de aanpassing op de juiste wijze en met de juiste onderbouwing door te voeren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer