Helft+Duitse+zeugenhouders+van+plan+te+stoppen+in+2026
Nieuws
© Varkens Archief

Helft Duitse zeugenhouders van plan te stoppen in 2026

Bijna de helft van de varkenshouders in Duitsland gaat voor februari 2026 stoppen. Dit blijkt uit een peiling van het Duitse vakblad Top Agrar onder 525 varkenshouders. Ruim een kwart van de ondervraagden twijfelt nog over het ombouwen van de inseminatiestal naar vrijloop.

Het resultaat van de online-enquête over de toekomstplannen bij Duitse zeugenhouders noemt Top Agrar alarmerend. Het is weliswaar een peiling, maar het hoge percentage zeugenhouders die de brui eraan willen geven of twijfelen is zorgwekkend.

Slechts 8 procent van de 525 deelnemers geeft aan de inseminatiestal al zo te hebben ingericht dat wordt voldaan aan toekomstige welzijnseisen. Dat betekent dat zeugen vrijloop krijgen direct na spenen en alleen rond het insemineren kort in een box mogen worden opgesloten.

19 procent van de geënquêteerden zegt bezig te zijn met het concreet maken van plannen. Maar ruim een kwart stelt er nog helemaal niet mee bezig te zijn en behoort tot de categorie twijfelaars. Deze ondernemers zijn verplicht voor 9 februari 2024 een ombouwconcept in te dienen.

Die verplichting geldt niet als zeugenhouders uiterlijk 9 februari 2024 aan hun dierenartspraktijk een bindende verklaring afgeven dat ze uiterlijk 9 februari 2026 stoppen met het houden van zeugen.

Uiterlijk 9 februari 2026 stoppen

Bijna de helft van de deelnemers aan het Top Agrar-onderzoek geeft aan die eerste stap naar vernieuwing – er komt in 2035 ook een verplichting voor vrijloop van zeugen in de kraamfase – niet te zetten. Uiterlijk 9 februari 2026 moeten deze varkenshouders stoppen met het houden van zeugen.

Het hoge aantal potentiële stoppers is volgens Top Agrar een duidelijk waarschuwingssignaal voor politici en overheid.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer