Californi%C3%AB+mag+welzijnseisen+stellen+aan+ge%C3%AFmporteerd+varkensvlees
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Californië mag welzijnseisen stellen aan geïmporteerd varkensvlees

Californië kent sinds 2018 welzijnseisen voor onder andere zeugen. Die eisen stellen ze ook aan geïmporteerd varkensvlees. Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten (NPPC) heeft dit bevestigd in een rechtszaak die de National Pork Producers Council en de American Farm Bureau Federation tegen deze eisen hadden ingesteld.

Het hooggerechtshof heeft de eisen afgewezen omdat ze vinden dat dit een politieke discussie is. Vijf rechters waren voor en vier tegen. Een van de rechters gaf aan dat er nog wel mogelijkheden zijn om onder de Californische eisen uit te komen. Maar dat ligt ook aan wat er in andere staten gebeurt.

Naast Californië heeft Massachusets aangekondigd dezelfde eisen te gaan stellen. En mogelijk volgen ook andere staten. De dierenrechtenorganisaties zullen daar ook op blijven hameren.

De welzijnseisen van Californië zijn bekend als Proposition 12 (Prop 12). Ze gelden voor vleeskalveren, zeugen en leghennen en zijn eind 2022 definitief ingegaan. Voor wat betreft de zeugen zijn ligboxen verboden en moet er per zeug 2,23 vierkante meter ruimte beschikbaar zijn. Deze eisen gelden dus voor alle varkensproducten die Californië importeert. Daarbij is Californië met 15 procent een grote gebruiker.

De NPPC reageert teleurgesteld en vindt dat dit ingaat tegen de vrije handel tussen de verschillende staten in Amerika. Ze vinden dat het een belemmering is voor de varkenshouders en de prijzen van varkensvlees zal verhogen. Of dit zal leiden tot meer import is de vraag. De eisen van Californië gelden ook voor geïmporteerd varkensvlees uit het buitenland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer