Zeugenstapel+Amerika+gaat+krimpen
Nieuws
© Jos Thelosen

Zeugenstapel Amerika gaat krimpen

De wind op de Amerikaanse varkensmarkt is ongunstig. De financiële verliezen stapelen zich op en het aantal zeugen is aan het dalen. Er zijn plannen om nog eens 300.000 zeugen uit de markt te halen, constateert marktanalist Jim Long van geneticabedrijf Genesus.

De leverancier van onder meer varkensgenetica is al tientallen jaren aanwezig op de World Pork Expo in de Iowa (7 tot en met 9 juni). In die tijd is de varkenshouderij in de Verenigde Staten (VS) flink veranderd. Ooit waren er duizenden onafhankelijke varkenshouders, massa's voerbedrijven, installateurs en leveranciers van fokzeugen en -beren.

Consolidatie is volgens Long de realiteit. Momenteel beheren 38 integratoren meer dan 65 procent van de varkensproductie in de VS en volgens de marktanalist staat er nog het een en ander te gebeuren.

Opeenstapeling van verliezen

2023 is tot nu toe een financieel grote uitdaging, schrijft Long. Deze verliezen van zo'n 37 euro per vleesvarken komen boven op die van de slechte varkensprijzen door de coronacrisis, de hoge voerkosten en andere kostenstijgingen zoals arbeid. Dat verzwakt de varkensvleesindustrie en het lijkt een uitputtingsslag te worden.

De financiële verliezen hebben al geleid tot een daling van het aantal zeugen in de VS. Er zijn plannen om de zeugenstapel met naar schatting 300.000 zeugen, goed voor de productie van ruim 6 miljoen vleesvarkens, te verkleinen. In 2024 zullen er dus aanzienlijk minder varkens in Amerika zijn. Als niet snel herstel van rendement optreedt, dan zal het aantal varkens nog verder dalen.

Snelle prijsstijging mogelijk

Toch ziet Long ondanks de huidige financiële crisis een scenario van snelle prijsstijgingen. De varkensprijzen op de termijnmarkt zijn vrij fors aan het stijgen. Braziliaanse mais kan goedkoper worden ingekocht waardoor de voerkosten zullen dalen. Ook dalen de gemiddelde slachtgewichten in Iowa en Minnesota, wat duidt op een aantrekkende vraag vanuit vleesverwerkers.

Ook de exportkansen voor de VS nemen toe. De prijzen in Europa blijven op recordniveaus waarvan Amerika kan profiteren door vlees af te zetten op de wereldmarkt. Ook China zal volgens Long weer meer varkensvlees gaan importeren. De verliezen per varken zijn er nog groter dan in de VS en Afrikaanse varkenspest zorgen samen voor een afname van het aantal varkens. Volgens Long zijn er miljoenen zeugen in China uit productie genomen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer