Matige+interesse+Vlaamse+opkoopregeling
Nieuws
© Varkens Archief

Matige interesse Vlaamse opkoopregeling

Een week voor de sluiting van inschrijftermijn voor de opkoopregeling voor varkens in Vlaanderen staat de teller op zo’n 120 bedrijven. Ondanks de verlengde openstelling blijft het aantal aanmeldingen flink achter op de gehoopte deelname. Slechts 12 procent van de 982 aangeschreven varkenshouders heeft interesse en de grote vraag is of deze laatste week nog een eindspurt plaatsvindt.

Volgens experts zijn de vergoedingen te laag en de voorwaarden erg beperkend voor de boeren. Ook de goede conjunctuur in de varkenshouderij is een van de oorzaken van de matige interesse. Bovendien betekent inschrijven nog niet definitief meedoen.

De Vlaamse overheid heeft in het stikstofakkoord vastgelegd om de varkensstapel met 30 procent te verkleinen tegen 2030. Van de 5,86 miljoen varkens in Vlaanderen zullen er dan rond de vier miljoen over zijn. Deze vrijwillige uitkoopregeling, waar de Vlaamse overheid 200 miljoen euro voor uittrekt, is een van de onderdelen van dat plan.

Conjunctuur in de varkenshouderij goed

Wouter Wytynck, adviseur varkenshouderij bij Boerenbond, erkent dat de bedragen in de opkoopregeling aan de lage kant zijn. Ook zitten er volgens hem erg veel beperkende voorwaarden aan de regeling. Bovendien is de conjunctuur goed en tempert dat de interesse. Boerenbond schatte op voorhand dat er zich 120 tot 150 bedrijven zouden aanmelden, meldt Vilt.be.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer