Groen+licht+voor+opkoopregeling+Vlaamse+varkenshouders
Nieuws
© Varkens Archief

Groen licht voor opkoopregeling Vlaamse varkenshouders

De Vlaamse regering heeft vandaag akkoord gekregen voor de voorgenomen vrijwillige opkoopregeling voor varkenshouders. Dit laat minister Zuhal Demir van Omgeving weten.

Een van de doelen is om het aantal varkens in 2030 met 30 procent te verminderen. Hiermee wil Vlaanderen de uitstoot van ammoniak sterk terug te dringen. Varkenshouders die stoppen krijgen hiervoor een vergoeding. Er wordt gekeken welke bedrijven de meeste impact hebben als ze stoppen. 'Deze langverwachte beslissing is een zegen voor deze boeren en een mooie opportuniteit om de stikstofuitstoot terug te dringen op een vrijwillige manier', stelt Demir op haar website.

Demir legt de regeling nu zo snel mogelijk voor aan de Vlaamse ministerraad. 'De varkenssector gaat al jarenlang van crisis naar crisis, temeer omdat we veel meer produceren dan we zelf consumeren en er dus een grote afhankelijkheid is van de buitenlandse markt. Met deze volgende stap in de uitvoering van het Krokusakkoord kunnen we varkensboeren een vrijwillige stopzetting aanbieden en zo een groot aantal onder hen uit de nood helpen. En tegelijk kunnen we de varkensstapel verder afbouwen en de uitstoot van ammoniak terugdringen', meent de Vlaamse minister.

De regeling maakte deel uit van het Krokusakkoord van vorig jaar en staat los van de huidige stikstofonderhandelingen. Vorige week was er nog een groot Vlaams boerenprotest in Brussel tegen de maatregelen. Net als Nederland verkeert Vlaanderen in een stikstofcrisis.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer