Uitkoopregeling+Belgische+varkensbedrijven+uitgesteld
Nieuws
© Twan Wiermans

Uitkoopregeling Belgische varkensbedrijven uitgesteld

Het was de bedoel dat Vlaamse varkenshouderijen dit jaar al van de regeling voor vrijwillige uitkoop gebruik konden maken, om de stikstofemissie terug te dringen. Maar het ziet ernaar uit dat het nog even gaat duren. De Europese Unie heeft de regeling nog niet goedgekeurd.

De Vlaamse regering lanceerde in februari een plan om de stikstofemissie uit de veehouderij terug te dringen. Het gaat in totaal om 11.500 bedrijven. In het plan staat dat de 40 veehouderijen met de grootste stikstofemissie worden opgekocht. 120 andere grote veehouderijen zouden dit jaar al van een vrijwillige uitkoopregeling gebruik kunnen maken.

In juni werd die uitkoopregeling nader ingevuld. Er is 200 miljoen euro beschikbaar waar dan zo'n 900 varkensbedrijven mee zouden moeten worden uitgekocht.

Maar de Europese Commissie heeft het plan van Vlaanderen nog niet goedgekeurd. Er zou sprake kunnen zijn van ongeoorloofde staatssteun. Daarom zijn er aanvullende vragen gesteld en daar heeft de Vlaamse regering op 14 oktober op geantwoord. De commissie heeft nu twee maanden de tijd om te reageren.

'Dringend duidelijkheid nodig'

Voorzitter Lode Ceyssens van de Boerenbond reageert ontgoocheld op het uitstel. Het voorstel tot de vrijwillige opkoop werd al direct in februari bij het bekendmaken van de plannen gedaan. 'Er is dringend duidelijkheid nodig over de voorwaarden en vergoedingen in de opkoopregeling. Voor de varkenshouders die geen toekomst zien voor hun bedrijf kan dit de mogelijkheid zijn om sociaal verantwoord uit de sector te stappen.'

Daarnaast moet volgens de Boerenbond de gerealiseerde daling van de stiktstofemissies wel door de opkoopregeling worden verrekend met de taakstelling van de varkenssector. Dan is de te realiseren reductie voor de blijvers haalbaar te maken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer