Meer+tijd+Vlaamse+varkenshouders+voor+intekenen+opkoopregeling
Nieuws
© Dick van Doorn

Meer tijd Vlaamse varkenshouders voor intekenen opkoopregeling

Vlaamse varkenshouders krijgen meer tijd om in te tekenen op de vrijwillige opkoopregeling die de overheid voor hen heeft ingesteld. De eerdere termijn bleek te kort dag voor veel boeren.

Volgens de Vlaamse Landmaatschappij kwamen er tot nu toe 53 aanvragen van varkenshouders binnen en hebben nog eens driehonderd boeren interesse getoond. De stoppersregeling is op 3 april opengesteld. Het idee was dat boeren tot half mei de tijd hadden om zich aan te melden. Die periode wordt nu met een maand verlengd tot 17 juni.

Veel boeren kregen hun aanvraag niet rond, omdat de indienperiode samenviel met het indienen van de Gecombineerde opgave rondom het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Bovendien zijn adviesbureaus nog volop bezig met de verwerking van de aanvragen.

Veel implicaties

Wouter Wytynck, adviseur varkenshouderij bij Boerenbond, zegt tegen de Belgische agrarische nieuwswebsite Vilt dat varkenshouders niet over één nacht ijs moeten gaan, voordat ze zich aanmelden voor de vrijwillige opkoopregeling. 'Instappen in de stoppersregeling heeft behoorlijk veel implicaties, zowel juridisch als fiscaal. Varkenshouders moeten daarom zeker een goed vooronderzoek voeren en nadenken voordat zij intekenen.'

Carl De Braeckeleer van landbouwadviesbureau DLV stelde eerder in Vilt dat er in eerste instantie veel interesse was van varkenshouders. 'Maar nadat de details bekend raakten, haakten veel bedrijven af en besloten ze om niet in te stappen.' Volgens De Braeckeleer spelen ook andere factoren een rol. Zo liggen de voorgestelde vergoedingen voor oudere stallen op een te laag niveau en is de economische situatie van varkenshouders nu vrij goed te noemen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer