%27Wordt+Big+Pig+City+de+hit+Denis%3F%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Wordt Big Pig City de hit Denis?'

In de aanloop naar verkiezingen worden alle registers opengetrokken om de varkenshouderij in een negatief daglicht te plaatsen. Anno 2023 is dat makkelijk. Zieltjes winnen over de rug van een individuele ondernemer en een groep verontruste Limburgers met de actienaam Big Pig City.

Hiermee wordt verwezen naar de hit over de ongeorganiseerde bende in Amsterdam van Tol Hansse. In 1978 bleef Big City op plek 2 van de nationale hitlijsten steken. Denis van Blondie hield het nummer af van de absolute toppositie.

Big Pig City hekelt de uitbreidingsplannen van een ondernemende varkenshouder en kreeg in verkiezingstijd gretig bijval. Hoe bestaat het dat in een tijd van stikstof-, natuur- en klimaatcrisis en grote zorgen over de gezondheid van omwonenden het aantal varkens mag toenemen, berichtte een Statenlid voor de Partij voor de Dieren (PvdD).

Vrolijk werd de naam van de onderneming het medialandschap ingeslingerd om te dienen als lokvoer voor activisten. Om de sector nog wat zwarter af te schilderen plaatste de PvdD'er een filmpje van de afvoer van destructiemateriaal.

Het tv-programma Hart van Nederland lijkt een kritiekloze spreekbuis van die partij te zijn en maakte een eenzijdige reportage van de Limburgse case. Nuanceringen zijn niet interessant en checken of het uitbreidingsplan aan de met z'n allen afgesproken wettelijke kaders voldoet, ho maar. NRC pakt het gelukkig iets journalistieker aan.

Maar dan nog, een uitbreiding op de ene plek betekent varkens weg op een of meer locaties elders in het land. Waarom houden de natuur- en milieuclubs en burgers in omgevingen waar minder varkens worden gehouden zich muisstil? Die zijn groter in aantal en zouden het tegenhouden van bedrijfsontwikkeling juist moeten overschreeuwen.

Nieuwbouw elders betekent dat de varkens in de modernste stallen terechtkomen. Beter voor de dieren, voor veel omgevingen en voor het klimaat. Bovendien is agrarische bedrijfsontwikkeling alleen nog mogelijk op de meest burger- en natuurvriendelijke plekjes in Nederland.

Een ondernemende varkenshouder verdient de nummer 1-positie. De case die zich afspeelt in een eerder aangewezen landbouwontwikkelingsgebied zou daarom juist de hit Denis moeten zijn.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer