%27Explosieve+tijden%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Explosieve tijden'

Na een snikhete en kurkdroge zomer is de herfst aangebroken en ligt een 'warme' winter in het verschiet. Hierbij doel ik natuurlijk niet op een plotse klimaatverandering. Nee, het zijn explosieve tijden. Van alle kanten worden we bestookt met ellende.

Op het journaal wordt menselijk leed na inslaande raketten en kamikazedrones of overstromingen opgevolgd door ondernemersleed vanwege kostenexplosies. Grondstoffenprijzen rijzen de pan uit, de energienota telt zomaar een paar nullen meer en goed personeel wordt ook kostbaar. Bakkers, slagers en andere ondernemers worden voor de camera's gesleept om hun zorgen toe te lichten. Ze gooien het bijltje erbij neer of ze komen juist met een creatieve oplossing om deze crisistijd te doorstaan.

Zo sprak ik een jonge tuinder die alle zeilen bijzet om zijn toekomst in het telen van eetbare groentes in zijn kassencomplex veilig te stellen. De productieomvang voor seizoen 2023 gaat hij terugbrengen en zijn bedrijfsvoering gaat hij optimaliseren op stookkosten en behoud van zijn vaste personeel. Snoeien doet bloeien.

Een crisis wens je niemand toe, maar als je er oog voor hebt, zie je de vergelijkingen met de natuur. Met prachtige herfstkleuren bereidt die zich voor op de winter. Bomen en struiken laten het overbodige los en schakelen over op winterstand. Even stilstaan, de accu opladen om weer uit de startblokken te schieten als de lente zich aandient. Want wat er ook gebeurt, die periode van groeien, bloeien en oogsten breekt gegarandeerd weer aan.

Varkenshouders die daar ook zo in staan en er de middelen voor hebben, zie ik gelukkig ook. Zij vertrouwen blindelings op betere varkenstijden en durven nu een pas op de plaats te maken om later door te kunnen stomen. Stallen worden tijdelijk leeggezet, de boel wordt weer helemaal bij de tijd gebracht en ze starten weer op met een hoge gezondheidsstatus.

Bovendien verstaan deze varkenshouders de kunst om hun medewerkers mee te nemen in dit veranderingsproces. Daarmee herpositioneren ze hun bedrijf, hun team en hun kansen. Ze creëren een gezond werkklimaat voor de varkens en het personeel. Alles is gericht op met plezier en efficiënt biggen of varkensvlees produceren. Explosieve tijden omzetten in toekomst.

Jos Thelosen Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer