%27Scheerangst+regeert%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Scheerangst regeert'

Als je geschoren wordt, moet je stilzitten. Dat lijkt te gebeuren in de varkenshouderij. Een warme saneringsronde heeft mooie varkensbedrijven en goede ondernemers uit de sector geknipt.

Zoiets draagt niet bij aan het vitaliseren van de sector. Integendeel, de bedrijfsontwikkeling staat de laatste tijd op een zorgwekkend laag pitje. Er komen nauwelijks bedrijven te koop, ook al zijn er varkenshouders die door gebrek aan rendement en perspectief willen stoppen. Meedoen aan een 'woest aantrekkelijke' opkoopregeling is waarschijnlijk aantrekkelijker voor hen.

Worden locaties met ontwikkelingsperspectief te koop gezet, dan is de vraagprijs ongekend hoog. Geïnteresseerden knappen daarop af. De markt voor varkensstallen is absoluut niet vergelijkbaar met die van huizen, waar de gekte regeert en de portemonnee grif wordt getrokken.

Daarbij komt dat varkenshouders moeilijk aan vreemd kapitaal kunnen komen. Financiering is volgens insiders een uiterst lastige zaak. Geldverstrekkers steken hun kapitaal liever niet meer in het houden van varkens. Ze zijn bang voor reputatieschade en gebruiken de onzekerheid op diverse fronten – onder meer de stikstofdiscussie en klimaatopdracht – als dekmantel om financieringsaanvragen af te wijzen. Ondernemers maken hierdoor gedwongen een pas op de plaats.

Stilstand en achteruitgang in een wereldwijd toonaangevende sector is wat een overheid juist niet zou moeten willen. Verduurzamen is gebaat bij ondernemende boeren. Die bezitten de power en drive om te vernieuwen. Natuurlijk wel met heldere spelregels en binnen grenzen. Oftewel: 'Niet alles kan overal' schrijft het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes. Met zo'n titel kan niemand het oneens zijn, met de inhoud wel.

Beweging moet er komen. Varkenshouders willen energieneutraal produceren, de carbon footprint verlagen, mest verwerken, inspelen op klimaatregels, dierenwelzijn en diergezondheid. Helaas ontbeert het aan steun van de overheid en de Haagse politiek. Het lijkt er verdacht veel op dat ambtenaren en politici angst hebben voor het oplopen van reputatieschade als ze welwillende ondernemers ontwikkelingskansen geven. Iedereen is bang om geschoren te worden.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer