%27Zorgen+even+parkeren%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Zorgen even parkeren'

Varkenshouders die lid zijn van de European Pig Producers (EPP), kwamen medio mei in Nederland bijeen om een paar dagen kennis te delen, innovaties te zien en gezellig samen te zijn. Ze namen de tijd om hun dagelijkse beslommeringen en andere zorgen even te parkeren. Zulke korte ontsnappingen om de accu op te laden tussen gelijkgestemden vormen een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap.

Ik ben in ieder geval blij dat ik deel heb mogen uitmaken van de EPP-jaarbijeenkomst van de Europese netwerkclub van varkenshouders. Het programma was gevarieerd, de sfeer ontspannen en studenten, van wie ik er een aantal herkende van mijn vakbeursbezoek de week daarvoor op Papendal, ondersteunden de organisatie. Ook de sponsoren hebben hun beste beentje voorgezet. Het liep dan ook allemaal op rolletjes, ook al moest er achter de schermen soms creatief worden gezocht naar een oplossing.

Het belangrijkste was dat alle aanwezigen goede zin hadden ondanks de moeilijke omstandigheden in de varkenshouderij. Zo was de Belgische EPP-afvaardiging geringer dan normaal. Mogelijk is dat een voorteken van wat de Belgische varkenssector te wachten staat: een drastische krimp. Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen heeft jarenlang een extra negatieve impact gehad op de financiële situatie bij onze zuiderburen. De forse kostprijsstijgingen en de mondiaal ontwrichte varkensmarkt kunnen de nekslag betekenen.

Ook in Denemarken is de groei van de varkensstapel abrupt gestopt en zelfs omgebogen naar een sectorkrimp. Een aantal Deense varkenshouders heeft de varkensproductie gestaakt. In de belangrijke afzetlanden Duitsland en Polen is de markt totaal verstoord en hebben varkenshouders er geen vertrouwen in dat dat snel weer goed komt. Ook zetten ze vraagtekens bij de mondiale vraag naar varkensvlees en exportkansen.

Het inflatiespook laat overal diepe sporen achter en dat effect blijft na-ijlen. Met hetzelfde geld is minder aan te schaffen en het uitgavenpatroon moet op de kop. Voedsel gaat structureel een groter deel van de uitgaven uitmaken. Ik denk dat de vleesconsumptie wereldwijd een stapje terug gaat doen en de groep prijskopers noodgedwongen groeit.

Veranderingen leveren nieuwe zorgen op, zorgen die je graag even zou willen parkeren.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer