%27Waar+ontstaan+verschillen+bij+vleesvarkens%3F%27
Blog
© Fransen Gerrits

'Waar ontstaan verschillen bij vleesvarkens?'

Het jaar 2022 is achter de rug en de cijfers van de vleesvarkensbedrijven in 2022 zijn in afronding of al afgerond. Door enorme fluctuaties in prijzen van onder andere biggen, vleesvarkens, energie en voer zijn er grote verschillen ontstaan in opbrengsten. Bent u in staat geweest om die fluctuaties te voorkomen, dan zal dit een deel van het verschil verklaren.

Het meest in het oog springend zijn de verschillen in energiekosten, voerconversie en de opbengsten van de varkens. Bij de laatste twee punten moet wel worden vermeld dat bij het vergelijken van de gemiddelde cijfers over meerdere bedrijven vaak beren, borgen, gelten en Beter Leven door elkaar worden gehaald. Ook dat kan een deel van het verschil verklaren. Hierin moet dus duidelijk onderscheid worden gemaakt.

Als je kijkt naar verschillen tussen het gemiddelde en de uitschieters, dan valt het op dat er vorig jaar veel onderscheid was in opbrengst per gemiddeld aanwezig vleesvarken op voerconversie en uitbetaling. De voerconversie verschilde maar liefst 0,16. Dat komt bij de hoge voerprijzen van vorig jaar overeen met bijna 6,50 euro per vleesvarken. Bij de opbrengstprijs liep het verschil op tot ruim 6 cent per kilo geslacht gewicht. Dat is ook ruim 6 euro per varken. Bij beide aangehaalde punten speelt ook de sekse een flinke rol. De voerconversie van beren is behoorlijk scherper dan die van borgen. Ook vallen beren vaak in een ander concept met een andere prijssystematiek.

Om iets aan die twee punten te kunnen doen, moeten onder andere de volgende vragen worden beantwoord: hoeveel varkens vallen er in de goede uitbetalingsrange van de afspraak met de afnemer? Aan welke afwijkingen kan ik werken? Hoe kan ik de voerconversie verbeteren?

Als antwoord op deze laatste vraag kunt u denken aan het beperken van voervermorsing door de bakken goed af te stellen. Of door de voervertering te optimaliseren. Oftewel: het passende voer bij de leeftijd en het groeistadium van het varken en de stal. Zorg voor een goede jeugdgroei en een zo hoog mogelijke eiwitaanzet. De eiwitaanzet is immers de meest efficiënte manier om kilo's varkensvlees te maken. Onderschat niet dat hiermee vele procenten verschil kunnen worden gemaakt.

Uiteraard zijn er nog andere punten waarop verschillen zijn gemaakt en die ook aardig wat euro's voordeel kunnen opleveren. Maar blijf vooral focus houden op dat wat u wel in de hand hebt en produceer een efficiënt varken dat past bij de afspraken van uw verkoop.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer