%27Stikstof+moeten+we+wel+blijven+eten%27
Blog
© Fransen Gerrits

'Stikstof moeten we wel blijven eten'

Stikstof moeten we eten, omdat het een belangrijk onderdeel is van eiwitten. Het stikstofgehalte daarvan is ongeveer 16 procent, verwerkt in aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Deze stikstofverbindingen zijn broodnodig voor je lichaam.

Van de stikstof die de veehouderij in gaat, wordt tegen de 60 procent vastgelegd in dierlijke producten. Circa 30 procent wordt vastgelegd in de bodem na het toedienen van dierlijke mest. De rest komt als stikstof bevattende gasverbinding vrij. Er is al veel gebeurd om de stikstofemissie te verminderen zoals door de manier van mest opslaan, de vorm van aanwenden, innovatieve stalsystemen en het wassen van de stallucht.

Vanuit het perspectief van veevoeding kunnen we ook nog zaken aanpakken. Wat bijvoorbeeld al succesvol gebeurt, is het op diverse manieren sturen van de voerconversie. In de varkenshouderij daalt de voerconversie nog steeds door een samenspel van management, genetica en voer. Door minder voer en dus ook eiwit te gebruiken per kilo geproduceerd vlees of een ander dierlijk product, komt er ook minder reststikstof.

Verder zijn er veel mogelijkheden om het dier de optimale hoeveelheid van en de verhouding tussen verschillende aminozuren op te laten nemen. De gewenste opname van aminozuren per dier per dag hangt af van het doel en of het dier fit is. Een niet helemaal gezond dier heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan specifieke aminozuren. Voor de productie van melk, vlees en eieren zijn dan andere aminozuurverhoudingen nodig. De kennis over de invloed van fitheid groeit, zodat we steeds stappen kunnen zetten naar het optimaal voeren van dieren. Oftewel: het realiseren van de gewenste dierdagopname van onder andere aminozuren voor een optimale productie.

Overigens bestaat het eiwit in de diervoeding, naast gras voor koeien, grotendeels uit coproducten afkomstig uit de humane voedingsmiddelenproductie. Die producten zijn niet geschikt voor humane consumptie, maar zijn prima door dieren te verteren. Zo worden coproducten omgezet in hoogwaardig voedsel voor de mens, waaraan wereldwijd veel behoefte is. Als we dat efficiënt doen, kan de varkenshouderij blijven bijdragen aan een goede eiwitvoorziening van de mens met een zeer lage stikstofuitstoot.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer