Sparen+met+voer
Blog
© Fransen Gerrits

Sparen met voer

Het zijn hectische tijden in de wereld en ook in de varkensmarkt. De oorlog in Oekraïne is natuurlijk verschrikkelijk en het geeft daarnaast de nog nodige forse effecten naar de rest van de wereld. Onder meer energie en grondstofmarkten zijn zeer sterk opwaarts en onvoorspelbaar. Daarmee is ook zekerheid van het verkrijgen van goed voedsel en voer tegen een prijs, die op te brengen is, weer helemaal terug op de kaart. Anderzijds schiet gelukkig de prijs van varkens ook omhoog, wat de kostenkant moet tegensturen.

Daarmee zijn een paar factoren genoemd, waarop je als varkenshouder niet heel veel invloed hebt. Wat echter wel stuurbaar is, is de hoeveelheid voer per varken. Met de huidige grondstoffenmarkt is het verstandig om enerzijds naar maatregelen te kijken die voer besparend zijn en anderzijds naar de efficiëntie van voergebruik.

Bij efficiëntie moet je denken aan hoeveelheid voer per big, zeug en vleesvarken en wat ze daar van 'maken'. Bij vleesvarkens kijken we dan naar voerconversie. In feite bij zeugen en biggen ook, al wordt daar minder met de voerconversie geteld. Toch is het ten alle tijd, maar zeker nu belangrijk om ook het voerverbruik per big (dat is de hoeveelheid opgenomen kilo's voer van de zeugen en de biggen gedeeld door het aantal biggen) nog eens goed tegen het licht te houden. Gebruikt u 36 kilo zeugenvoer per afgeleverde big, of 45 kilo? Gebruikt u per big van 25 kilo, 25 kilo biggenvoer of 31 kilo?
Bij vleesvarkens is een goede maatregel om de voerconversie in hand te houden, om niet te zwaar te leveren. En dat is in ieder geval onder 100 kilo geslacht (ook met de huidige stijgende opbrengstprijs). Uiteraard is ook de voerkeuze, de soorten voeders en hoe goed wordt die worden omgezet, en toepassingen zoals schakelmomenten en voercurve voor alle diercategorieën van belang.

Denk ook aan het voorkomen van vermorsing van voer door bakken goed af te stellen, ongedierte adequaat te bestrijden, maar ook weer vertering van voer. Onderschat niet dat hiermee vele procenten verschil kunnen worden gemaakt.
Hoe onvoorspelbaar de zaken ook zijn, blijf focus houden op hetgeen je wel in de hand hebt en produceer daarmee een efficiënt varken. Met een goede efficiëntie en een stijgende prijs, hoop ik, ondanks alle turbulentie, op goede tijden voor de varkenshouderij.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer