Hectiek+op+de+grondstoffenmarkt
Blog
© Fransen Gerrits

Hectiek op de grondstoffenmarkt

Vrijwel alles is duur, behalve de biggen en de vleesvarkens in relatie tot kosten. Komt hier de komende tijd een omslagpunt door een lager aanbod van varkens? In ons land en omringende landen is in ieder geval de zeugenstapel behoorlijk kleiner geworden afgelopen jaar.

Aan de kant van de kosten in de varkensproductie spelen de sterke stijging van grondstoffen (voer en energie) een grote rol. Wat kunnen we hiervan verwachten? Helaas is deze vraag nauwelijks te beantwoorden, maar we zien wel een aantal factoren die mogelijk van invloed zijn.

Hierbij valt te denken aan de werkelijke wereldvoorraden van grondstoffen voor voedsel, voer en brandstof (fuel). Vooralsnog worden grondstoffen, zoals granen ook ingezet voor fuel. Alhoewel hierover wel discussie is, zal dit op korte termijn nog niet zomaar veranderen. Wel is er weer een wat 'gezondere' discussie over voedselzekerheid en daarmee onder andere een meer realistische kijk op het toelaten van bepaalde grondstoffen. Hopelijk geeft dit uiteindelijk een positief effect vanuit deze lastige situatie.

Voor aanvang van het conflict in Oekraïne werden wereldvoorraden van grondstoffen al als krap(per) geprognotiseerd en hadden we al hoge prijzen voor grondstoffen. Per eind februari is hier de extreme stijging overheen gekomen door de onzekerheid in Oekraïne.

Speculatie speelt ook een rol en er waren in februari en maart veel transacties op grondstofcontracten te zien wereldwijd. Al met al heeft dit de vrees gegeven dat we te weinig grondstoffen zouden krijgen in maart/april. Die fase lijken we inmiddels voorbij, want het aanbod aan grondstoffen is momenteel voldoende.

Zou er dan een moment komen dat speculatie gaat verminderen? Gaan de oogsten meevallen? Komen op afzienbare termijn de grondstoffen weer makkelijker uit Oekraïne? Gaat de economische wet van minder vraag, bij hoge prijzen, ons helpen? Dit zal de komende maanden allemaal moeten blijken. Hopelijk zal dat tot de o zo gewenste verlaging van grondstofprijzen leiden.

Maar deze algemene aanbeveling blijft gelden: blijf werken aan technisch goed te draaien en let in het bijzonder op de voerefficiëntie. Hierop heb je als varkenshouder wel directe invloed.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer