%27Weer+turbulent+jaar%2C+wordt+2023+beter%3F%27
Blog
© Fransen Gerrits

'Weer turbulent jaar, wordt 2023 beter?'

Aan het eind van een jaar is het de gewoonte om even terug te blikken. Telkens kom je opnieuw tot de conclusie dat er weer heel veel is gebeurd en het lijkt steeds gekker te worden. Of is dat maar een gevoel?

Extreme kosten, prijsdalen, logisitieke problemen, corona, Oekraïne, stikstof, Afrikaanse varkenspest in Duitsland enzovoorts. Dit alles speelde in 2022, maar het lijkt beter om vooruit te kijken en dan met focus op mogelijke kansen. Vooruitblikken is bijna als kijken in een glazen bol, toch ga ik het proberen, zonder zeker te weten of het uit gaat komen.

1. Betere verdiensten in 2023 (opbrengsten versus kosten)

a. Afnemende aantallen varkens (volgens tellingen) in veel Europese landen. Door de marktsituatie zien we in veel Europese landen aantallen die ruim 10 procent lager zijn dan een jaar geleden. In combinatie met meer vraag, onder andere uit Azië, geeft dit kansen.
b. Kostprijzen die hoog blijven, maar op een lager niveau dan in 2022. Het lijkt erop dat er voldoende aanbod van granen en zaken als soja is in 2023. Ook krijgen we mogelijk minder extreme pieken in de energiemarkt, maar het niveau zal ook hoger blijven dan het langjarig gemiddelde.

2. Duidelijkheid rondom stikstof

Duidelijkheid in de discussie en ook vaststellen dat de varkenshouderij al ver is op dat gebied, onder andere in Brabant ter voorbereiding op 2024, dus dat niet veel bedrijven hoeven te stoppen. Als er nu eens echt duidelijkheid komt, geeft dat rust. Hopen op een goed en gedragen landbouwakkoord en met de constatering dat de varkenshouderij al heel veel heeft gereduceerd in stikstofbelasting.

3. Belang van sector benadrukken

De kans pakken om uit te dragen dat het varken cruciaal is in de voedselketen voor het opwaarderen van reststromen. Dit moeten we nog beter in beeld brengen. Zonder varken geen circulaire landbouw en geen efficiënte humane voedselproductie.

Dit alles draagt hopelijk bij aan een minder turbulent jaar en betere verdiensten in 2023 voor de varkenshouderij. Ik wens u toe dat het een goed 2023 wordt, waarbij bovenstaande punten mogelijk tot uiting komen! Met de blik vooruit, wens ik jullie fijne feestdagen!

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer