Vaccins+niet+meer+grootste+inkomstenbron+Europese+farmaceuten
Nieuws
© Maartje van Berkel

Vaccins niet meer grootste inkomstenbron Europese farmaceuten

De bij AnimalhealthEurope aangesloten producenten van diergeneesmiddelen hebben in 2022 zo'n 7,9 miljard euro omgezet in Europa. Dat is 6,8 procent meer dan in 2021. Bijzonder is dat de grootste inkomstenbron van de farmaceuten bestond uit de verkoop van antiparasitaire middelen. In de vijf jaar daarvoor was dat steevast de vaccinverkoop.

In 2021 werd ongeveer 33 procent van de omzet door twaalf van Europa's toonaangevende producenten van diergeneesmiddelen behaald uit de vaccinverkoop. In 2022 is dat aandeel gedaald naar 29 procent. Omgerekend in euro's gaat het dan om een daling van zo'n 151 miljoen euro.

Wat ook in het oog springt, is het constant en gestaag dalend aandeel van de antibioticaverkoop dat bestemd is voor dieren. Was in 2012 het aandeel van de totale omzet van de toonaangevende farmaceuten in Europa rond de 17 procent, in 2022 is dat nog maar 9 procent.

90 procent marktaandeel

AnimalhealthEurope vertegenwoordigt twaalf van Europa's toonaangevende producenten van diergeneesmiddelen en zestien nationale verenigingen in negentien landen. De aangesloten bedrijven bestrijken 90 procent van de Europese markt en investeren elk jaar ongeveer 8 procent van de omzet in onderzoek en ontwikkeling.

In 2021 zou het in de Europese veehouderij gaan om de diergeneeskundige zorg voor ongeveer 100 miljoen runderen, meer dan 100 miljoen varkens, rond de 400 miljoen leghennen en iets minder dan 100 miljoen schapen. Daarnaast zijn er nog zo'n 100 miljoen katten en ongeveer 85 miljoen honden in Europa. In totaal zijn daar zo'n 309.000 personen werkzaam als praktijkdierenarts.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer