Laatste+ronde+om+aan+te+haken+bij+coachingsproject
Nieuws
© Johan Wissink

Laatste ronde om aan te haken bij coachingsproject

Een laatste groep varkenshouders gaat in oktober van start om gecoached te worden bij het verlagen van het antibioticagebruik op hun bedrijven. Het optimaliseren van de diergezondheid is een traject dat een varkenshouder samen met zijn dierenarts en voerleverancier op moeten pakken. Een onafhankelijke ondernemerscoach helpt die samenwerking doelgericht op gang.

De afgelopen tien jaar heeft de varkenshouderij hard gewerkt om het antibioticagebruik omlaag te brengen. Het gebruik in de sector is al met 60 procent afgenomen.

Helaas lukt het nog niet iedere varkenshouder om het antibioticagebruik op zijn bedrijf voldoende te verlagen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

43 bedrijven

Om deze varkenshouders te ondersteunen in het verlagen van het gemiddelde aantal dierdagdoseringen op hun bedrijven, is het landelijke project Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij opgezet. Sinds 2019 zijn 43 varkenshouderijbedrijven gestart met het landelijke coachingstraject van ZLTO. Het mooie ervan is dat het kosteloos is behalve dan dat er tijd in geïnvesteerd moet worden en de motivatie er moet zijn. Neemt een varkenshouder deel aan dit traject, dan vervalt de IKB-verplichting voor het maken van een aanvullend bedrijfsgezondheidsplan.

De eerste resultaten van zo'n coachingstraject bij gemotiveerde die 43 varkenshouders zijn veelbelovend. Diverse bedrijven zitten binnen een jaar al onder de actiewaarden wat betreft het antibioticagebruik voor de specifieke diercategorieën. De winst wordt vooral geboekt door te werken aan de samenwerking tussen de veehouder, dierenarts en voeradviseur. Samen een plan opstellen en duidelijke afspraken met elkaar maken en die ook consequent nakomen.

Noodzaak groeit

Voor varkenshouders die met hun bedrijf in het actiegebied zitten, is er nog een laatste kans om begeleid te worden naar een acceptabel gebruik van antibiotica. Per 1 januari 2021 worden namelijk de benchmarkwaarden voor het antibioticagebruik aangescherpt. In grote lijnen komt het erop neer dat de grens voor actiewaarden op bedrijven met vleesvarkens en/of zeugen met biggen lager wordt. Ook verdwijnt voor die diercategorieën de signaleringswaarde (oranje). Check daarom de dierdagdosering en ontdek of deelname aan het coachingstraject interessant is.

In een speciale webinar op maandag 7 september kunnen varkenshouders ervaren wat zo'n coachingstraject inhoudt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer