Betere+naleving+zelfcontrole+varkenshouders
Nieuws
© Varkens Archief

Betere naleving zelfcontrole varkenshouders

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert of veehouders, dierenartsen en handelaren zich houden aan de regels voor diergeneesmiddelen. In 2020 zijn diverse inspecties uitgevoerd op basis van meldingen en projecten. Hieruit bleek onder andere dat de zelfcontrole van de varkenshouders op residuen van diergeneesmiddelen en verboden stoffen is verbeterd.

Bij de inspecties door de NVWA zijn in 2020 weinig afwijkingen aangetroffen. Bij twaalf varkenshouders vond op het onderdeel residuen een inspectie plaats. Daarvan waren er twee akkoord, kreeg één een schriftelijke waarschuwing en werden negen rapporten van bevindingen opgemaakt.

Bij de rapporten ging het om overtredingen op het gebied van administratieve verplichtingen, toepassen van diergeneesmiddelen, overschrijding van het maximale residu of onjuist invullen van de Voedsel Keten Informatie (VKI).

Meer aanmeldingen zelfcontrole

De naleving van de zelfcontrole door de varkenshouders verbeterde in 2020. In 2019 hield de NVWA hier een actie voor. Toen werden varkenshouders die niet deelnamen aan de zelfcontrole via een van de IKB's daaraan herinnerd. De meeste varkenshouders hebben zich toen alsnog aangemeld.

In 2020 benaderde de NVWA dertien varkenshouders die nog niet deelnamen opnieuw. Van die varkenshouders bleken zes van plan te zijn te stoppen met hun bedrijf of ze waren al gestopt. De overige ondernemers hebben zich alsnog aangemeld.

Inspecties veterinairen en vergunningsplichtigen

Op basis van meldingen zijn 21 inspecties uitgevoerd bij personen die veterinaire handelingen verrichten. Bij vergunningsplichtigen vonden 41 inspecties plaats. Het gaat hierbij om handelaren en/of producenten van diergeneesmiddelen.

Bij de veterinairen waren veertien inspecties niet akkoord. De redenen waren divers, zoals het afleveren van diergeneesmiddelen aan een tuincentrum of het voorschrijven van een derdekeuzemiddel bij kleine huisdieren zonder een antibiogram te maken.

Bij de vergunningplichtigen waren dertien inspecties niet akkoord. Dit had onder andere te maken met het voorhanden hebben van niet-vergunde diergeneesmiddelen of het op onwettige wijze reclame maken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer