Waarom+houden+we+nog+varkens%3F
Blog
© Koos Groenewold

Waarom houden we nog varkens?

Vorige week was ik op het congres van 'Stal van de toekomst'. Dit was een slotbijeenkomst na een proces met verschillende sessies. Een van deze sessies ging over hoe je werkt met digitale oormerken en de daarbij behorende app LeeO. Maar ook over de data die je verzamelt binnen Ketenduurzaamvarkensvlees en wat je hiermee kunt doen. Je raadt het vast, die bijdrage mocht ik verzorgen.

Op dit congres trapte Martin Scholten (strategisch adviseur van Wageningen University & Research) af over het centraal zetten van het dier. Dit is ook het uitgangspunt van de ‘Stal van de toekomst’ waar de Hoeve Innovatie zich mee bezighoudt. Vervolgens ging hij in op de circulariteit van het varken. Ik betrapte mij erop dat ik dacht; blablabla. Dit is toch onderhand zo’n oud verhaal, waar is de nieuwswaarde? Dit weet toch onderhand iedereen wel in Nederland?
Ondertussen blikte ik nogmaals door de zaal. De meeste mensen waren geen varkenshouder. Er zaten mensen van verschillende stichtingen die zich bezighouden met circulariteit in het algemeen, maar ook mensen die werkzaam zijn bij een provincie, zowel beleidsmakers als controleurs.

Dit liet ik even op mij inwerken. Die middag zat er een zeer gevarieerd gezelschap. Mensen die aan hun bureau werken, maar misschien nog nooit een varkensstal bezocht hebben. Mensen die van alles lezen over de varkenshouderij, maar misschien nog nooit een varkenshouder écht gesproken hebben.
Want waarom hebben we bestaansrecht in Nederland? Volgens mij heel simpel; juist door de circulariteit van onze varkens. We staan er denk ik als varkenshouder amper bij stil. We bestellen voer en of losse grondstoffen bij de voerfabriek. Maar vertellen we ook wat voor soort grondstoffen dit zijn? Meer dan 50% van de grondstoffen in varkensvoer komt tenslotte van de reststromen van menselijke consumptie, omdat we daar als mens niets meer mee kunnen. Juist door ze aan het varken te voeren, ontstaat er hoogwaardig eiwit, oftewel een lekker stukje varkensvlees. Samengevat is er zonder varken geen kringloop mogelijk. Scholten legde dit heel goed en duidelijk uit.

Eigenlijk opende hij hier even mijn ogen. Het wordt tijd dat we de circulariteit van ons varken goed uit gaan dragen. Want naast voeding is de mest die het varken levert ook keihard nodig om goede gewassen te kunnen telen en voldoende opbrengsten te kunnen leveren. We willen allemaal graag blijven eten.
Dan moeten ook bureaumensen die besluiten nemen over de varkenssector wel begrijpen dat Nederland niet zonder varkens kan. Helpt u mee dat verhaal te vertellen?

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer