Oren+gespitst+op+toekomstvisie
Blog
© Jan van de Weem

Oren gespitst op toekomstvisie

Als studieclub Vleesvarkens Horst en omstreken zijn wij druk bezig om een boeiend programma voor onze leden samen te stellen. Voorgaande jaren hadden we een groot scala aan onderwerpen moesten zelfs goede ideeën laten vallen. Hoe anders is het dit jaar.

Altijd kiezen we onderwerpen waar onze leden nu maar ook in de toekomst wat mee kunnen. En laat juist die toekomst voor menigeen onzeker zijn. Met de huidige malaise in de varkenshouderij bekruipt mij het gevoel dat de hoop op verbetering op korte termijn er niet in zit. We blijven positief en willen dat in het studieclubprogramma ook terug laten komen. Maar toch schuurt het.

Een belangrijk thema dat we graag willen bespreken is wat de visie op de varkenshouderij in Nederland is van de verschillende overheden. Het vreet aan varkenshouders dat de Nederlandse overheid zo laks met onze sector omgaat. Waar gaat het naartoe en welke investeringen moeten gedaan worden om je in de varkenshouderij van de toekomst staande te houden. Deze onzekerheid is misschien nog wel erger dan de huidige slechte prijzen.

Kortom: veel vragen, waarvan we als studieclubbestuur dachten: wie kan deze beantwoorden? We zijn ons bewust dat het niet mee zal vallen een spreker uit te nodigen die de overheidsvisie met ons wil delen en helder uiteen wil zetten. Zeker niet zo lang er geen nieuw regeerakkoord is.
Toch wil ik hier een open oproep doen aan haar/hem die vanuit de overheid de varkenssectorvisie, of wat er dan ook ligt, aan onze studieclub wil presenteren. Iemand met lef en die het aan durft om met onze leden in discussie te gaan.

Dit thema is niet alleen voor onze regionale studieclub van groot belang, maar ook voor alle varkenshouders in Nederland. Ik vind het daarom een prima initiatief van Varkens om tijdens de Dutch Pork Expo 2021 aandacht te besteden aan onze toekomst. Een talkshow op de beursvloer waarbij ook het boerenpubliek wordt betrokken. Mijn oren zijn gespitst.

Jan van de Weem
Voorzitter Studieclub vleesvarkens Horst en omstreken

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer