Noodroep+om+varkenstop+in+Engeland
Nieuws
© Varkens Archief

Noodroep om varkenstop in Engeland

De National Pig Association (NPA) en National Farmers Union (NFU) dringen aan op een noodtop. De situatie op Britse varkensbedrijven is ronduit schrijnend en de crisis in de vleesverwerkende industrie escaleert. Maatregelen zijn nodig om de varkenssector in de benen te kunnen houden.

De Britse zeugenstapel is afgelopen half jaar met 10 procent gekrompen. De financiële malaise stapelt zich op en houdt te lang aan, stellen de NPA en de NFU. De voerprijzen zijn fors gestegen, terwijl de varkensprijzen te laag zijn.

Daarnaast verloopt de afzet van biggen en vleesvarkens allesbehalve soepel. Vanwege gebrek aan personeel bij slachterijen en vleesverwerkers kan het aanbod aan slachtrijpe vleesvarkens niet worden weggewerkt. Eind januari is er een slachtachterstand ontstaan van zo'n 170.000 vleesvarkens. Bovendien zijn de dieren die worden geslacht fors zwaarder geworden en krijgen varkenshouders naast de lage vleesprijs ook nog eens te maken met een gewichtskorting.

Mentale stress

Hierdoor is het aantal te zware varkens op met name zeugenbedrijven flink toegenomen en stapelen problemen met dierenwelzijn zich op. Deze welzijnsproblemen zijn op verschillende bedrijven verminderd door gezonde dieren te euthanaseren. Zoiets hakt erin bij varkenshouders, benadrukt de NPA en het is niet te accepteren dat op deze manier gezond, hoogwaardig voedsel moet worden verspild. Bovendien levert zoiets flink wat mentale stress voor varkenshouders op.

De opstapeling van malaise heeft zeker afgelopen half jaar gezorgd voor een hausse aan stoppers. Volgens de NPA worden er in het Verenigd Koninkrijk sinds medio 2021 ruim 30.000 zeugen minder gehouden. Deze krimp, die nog niet ten einde is, baart de NPA grote zorgen. 'Al deze factoren eisen een enorme tol van de mentale gezondheid van varkenshouders omdat de crisis elke week verergert. Er lijkt geen eind te komen aan de schrijnende situatie.'

Waken voor catastrofe

De NPA en de NFU roepen in een gezamenlijke brief aan het ministerie van Landbouw op om een noodtop te organiseren. Ze willen samen met de overheid en de hele varkensvleesproductieketen een uitweg zien te vinden. 'De crisis mag niet uitmonden in een catastrofe voor de varkenssector.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer