National+Pig+Association+stuurt+politiek+en+Tesco+opnieuw+wake%2Dupcall
Nieuws
© Varkens Archief

National Pig Association stuurt politiek en Tesco opnieuw wake-upcall

De Engelse overheid en retailer Tesco ontvingen van de Britse koepelorganisatie National Pig Association (NPA) opnieuw een wake-upcall. De boodschap van de oproep luidt: varkenshouders meer betalen of hen voorgoed kwijtraken.

Oorzaken van de problemen in de Britse varkenshouderij zijn brexit en corona. Veel buitenlandse medewerkers verlieten Groot-Brittannië vanwege de brexit en corona zette de krappe arbeidsmarkt nog verder op scherp. Uit NPA-onderzoek blijkt dat de varkensstapel daardoor al met 10 procent is gekrompen. Verder geeft 80 procent van de varkenshouders aan de komende twaalf maanden niet te overleven. Dat gebeurt als de kloof tussen productiekosten en opbrengsten niet aanzienlijk kleiner wordt.

'Onze varkenshouders hebben nu hulp nodig. Hetzij van de overheid, hetzij van de rest van de keten. Gebeurt dat niet, dan verdwijnt de binnenlandse productie van varkensvlees', meldt de NPA. Uit hun onderzoek blijkt verder dat er nog altijd 100.000 slachtrijpe varkens in de pijplijn zitten. Elke dier dat een dag te laat wordt geslacht, kost de varkenshouder een kleine 60 euro per dier.

Vergroten verkoopvolume

Verschillende retailers kwamen de afgelopen achttien maanden al in beweging. NPA noemt de Co-op, M&S, Aldi, Asda, Morrisons, Sainsbury's en Waitrose. Die betalen hun leveranciers meer voor Brits varkensvlees, maar er moet meer gebeuren. Dat laat NPA aan multinational Tesco weten. Die wordt opgeroepen zijn positie te gebruiken om het verkoopvolume van Brits varkensvlees te vergroten.

De Engelse overheid wordt gevraagd om net als de Schotse regering te komen met een steunprogramma. NPA refereert daarbij ook aan EU-landen als Frankrijk en België die hun varkenshouders met nationale steun vooruithelpen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer