Aanvoer+vleesvarkens+tweede+jaarhelft+aangetrokken
Nieuws
© Varkens Archief

Aanvoer vleesvarkens tweede jaarhelft aangetrokken

Het aantal door Nederlandse slachterijen verwerkte kilo's varkensvlees blijft dit jaar ongeveer 1,25 procent onder het recordniveau van 2021. Dat is een minder grote daling dan halverwege het jaar het geval was. Toen was de productiedaling zo'n 5 procent. De tweede jaarhelft hebben vleesvarkenshouders een tandje bijgezet wat betreft de groei van hun varkens.

Tot en met week 49 hebben Nederlandse varkensslachterijen 14,88 miljoen vleesvarkens geslacht. Dat zijn er ruim 146.000 minder dan in dezelfde periode van 2021 (-1 procent). Halverwege het jaar leek het slachtaantal uit te draaien op een forsere daling. Tot en met juni werden zo'n 330.000 vleesvarkens minder geslacht (-5 procent) dan in het eerste half jaar van 2021.

Dat ligt ook in de lijn met de daling van het aantal varkensplaatsen door de uitwerking van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. Het herstel van de vleesvarkensproductie is waarschijnlijk toe te schrijven aan de betere groeiprestaties op de varkensbedrijven.

Lagere slachtgewichten

Het gemiddelde slachtgewicht per varken ligt over de afgelopen 49 weken op 99,5 kilo. Dat is ruim 300 gram lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De fors gestegen voerkosten maken het aantrekkelijker om vleesvarkens bij wat lagere eindgewichten af te leveren. De laatste kilo's vergen het meeste voer.

Het vleespercentage van de geslachte varkens ligt dit jaar tot nu toe op gemiddeld 59,0 procent. Dat vleespercentage is identiek aan het gemiddelde in dezelfde periode van 2021, blijkt uit de marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Levende export stijgt

De export van vleesvarkens is dit jaar voor het eerst in jaren weer wat gestegen, blijkt ook uit die RVO-cijfers. Er zijn in de eerste 49 weken bijna honderdduizend dieren meer naar buitenlandse slachterijen vervoerd. De import van vleesvarkens is onbeduidend. Dat betekent dat de Nederlandse varkenshouderij met minder vleesvarkensplaatsen toch bijna even productief bleef.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer