Varkensprijs+zet+voorzichtig+stijgende+koers+in
Nieuws
© Twan Wiermans

Varkensprijs zet voorzichtig stijgende koers in

In landen met de hoogste varkensvleesproductie neemt het aanbod van slachtrijpe varkens de komende maanden af. De ontwikkeling van de varkensprijzen lijkt optimischer te worden. Verschillende handelaren onderschrijven dit signaal, meldt DLV Advies.

In de eerste zeven maanden van 2022 daalde de varkensvleesproductie in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk met 4 procent op jaarbasis.

Alhoewel de DCA Beursprijs 2.0 in twee weken tijd een plus van 4 eurocent doorvoerde, bleven andere noteringen achter. Tot Vion afgelopen week zijn vleesprijs met 2 cent verhoogde. 'Alle seinen staan op groen, maar echte actie blijft uit', aldus Rafke Cleutjens, adviseur Financieel Management bij DLV Advies.

Het is volgens Cleutjens vanzelfsprekend dat de actuele ontwikkelingen invloed hebben op het rendement van het bedrijf. 'De golfbeweging in de varkenscyclus is nu veel minder voorspelbaar en extremer geworden. Als ondernemer moet je hier doorheen kijken. Wat valt onder de 'normale' varkenscyclus? Wat verstoort deze beweging en hoe kun je hierop anticiperen?'

Sinds juni 2022 zijn de voerprijzen van mais en voertarwe weliswaar licht gedaald, maar de termijnmarktprijzen voor grondstoffen zijn zeer wisselvallig en onvoorspelbaar.

Hoge energiekosten

Ook de energiekosten zorgen in het afgelopen half jaar voor een flinke kostenstijging. De prijzen van gas futures op de Nederlandse markt varieerden tussen 170 en 300 euro per megawattuur in de periode augustus tot en met september 2022. In 2021 lag die gemiddelde prijs nog op 70 euro per megawattuur.

Cleutjens: 'Het verschil in rendement tussen varkenshouders die geïnvesteerd hebben in duurzame energie of dit nog moeten doen, is enorm. De opbrengst die het ene bedrijf aan bijvoorbeeld zonnepanelen ontvangt door teruglevering, geeft het andere bedrijf uit aan extra energiekosten.'

Hoewel er in de sector verschillende positieve signalen zijn over de varkensprijs, is de stemming voor de lange termijn nog niet geheel zonder zorgen. 'Binnenkort maakt DLV Advies de prognose voor het eerste halfjaar van 2023 bekend', laat Cleutjens weten.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer