%27Puntjes+weer+even+op+de+i+zetten%27
Blog
© Jan van de Weem

'Puntjes weer even op de i zetten'

Onlangs ontvingen we van slachterij Westfort een brief met de mededeling dat we zorgvuldig moeten zijn met het gebruik van ontwormingsmiddelen. Er zijn al residuen gevonden in het vlees en dit varkensvlees moest worden teruggehaald uit de markt.

Enkele dagen later ontvingen we een brief van slachterij Vion met als boodschap dat we het voedselketeninformatie (VKI)-formulier goed moeten invullen met daarop de medicatie in de laatste zestig dagen van de afgeleverde vleesvarkens.

In eerste instantie liet ik die mededelingen naast me liggen met het idee dat we het goed doen. Later dacht ik dat het misschien goed is om de zaken nog eens op een rij te zetten. Hoe ga ik te werk en zijn er verbeterpunten?

Mijn uitgangspunt is dat ik de biggen twee keer wil ontwormen met een tussentijd van vijf weken. Nu heb ik een brijvoerinstallatie waar zowel startvoer als eindfasevoer door dezelfde leidingen gaat. Deze brijvoerleidingen worden vier keer per dag gespoeld, wat de kans op versleping van het ontwormingsmiddel sterk verkleind.

Moment van ontwormen

Het ontwormen doe ik altijd op dinsdag, omdat dit mijn rustigste dag in een werkweek is. Als ik de wachttijd van dat middel erbij neem, zie ik dat dit vijf dagen is. Mijn leveringsdagen zijn donderdag en vrijdag. Om geen enkel risico te lopen, is het dus verstandig om op vrijdag na het laden of zaterdag het ontwormen uit te voeren. Zouden er op dat moment nog residuen van het wormmiddel in de leidingen zitten, dan zijn nog altijd de vijf dagen wachttijd te garanderen.

Bij het zoeken naar verbeterpunten valt mij op dat bij het gebruik van medicijnen de voorwaarde van 'zestig dagen vrij van' moeilijker is te hanteren. Dat komt doordat de varkens harder zijn gaan groeien en de snelste groeiers zelfs al tussen de zeventig en tachtig dagen na opleg worden afgeleverd naar de slachterij.

Varkens blikken

Bij deze koplopers moeten alle medicijnen die vanaf veertien dagen na opleg zijn ingezet worden genoteerd op het VKI-formulier. Ook dien je deze behandelde varkens te blikken om ze herkenbaar te houden. Daarom is het in mijn ogen verstandig om de varkens met verschillende kleuren te blikken om te weten wanneer in het groeitraject ze zijn behandeld.

Het is achteraf toch maar goed dat je af en toe de puntjes weer op de i zet. Want eerlijk gezegd schrik ik wel van de grote invloed van de harde groeiers op die laatste zestig dagen.

Jan van de Weem
Voorzitter Studieclub vleesvarkens Horst en omstreken
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer