Koen+Bouwmans+wil+koste+wat+kost+dat+zijn+plan+A+slaagt
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Koen Bouwmans wil koste wat kost dat zijn plan A slaagt

Geef Koen Bouwmans een kans en hij gaat er vol voor. Samen met boeren de stallen in om te ontdekken op welke punten het beter kan bij de vijf basiszaken op een varkensbedrijf. Zelfverzekerd en gedreven. Raak schieten is zijn kwaliteit. Niet alleen met hygiëneproducten en aanvullende diervoeders die de gezondheid van varkens verbeteren, maar ook letterlijk met zijn hagelgeweer. Elk vrij uurtje vult hij met het beheren van zijn jachtterrein. 'Ik heb altijd wel iets omhanden.'

Bouwmans zit op het bankje in het kantoor van Greenworld in Deurne. 'In dit Brabantse Peeldorp ben ik als burgerjongen opgegroeid.' Nu woont hij in het Limburgse Meijel met zijn vrouw en twee kinderen.

'Daar beschik ik over een jachtterrein van 630 hectare. Samen met vijf andere jagers voer ik wildtellingen uit en doen we aan biotoopbeheer', zegt de jonge jager. 'Met hagel schiet ik op duiven en kraaien, maar reeën en wilde zwijnen zitten er ook. Om die te bejagen moet ik eerst een kogelgeweer hebben en die ambitie heb ik.'

Veel vreugde

Boerenroots bezit Bouwmans niet, maar hij heeft wel iets met varkens. 'Mijn opa van moederskant had een varkensbedrijf en bij mijn vrienden thuis hielden ze zeugen. Als ik daar na het stappen overnachtte, hielp ik 's morgens om 7 uur om de varkens te voeren', zegt hij. 'Toen al haalde ik ontzettend veel vreugde uit het werken met varkens.'

Mijn hart ligt bij boeren en in de stal aandacht geven aan het verbeteren van de gezondheid van varkens

Koen Bouwmans, eigenaar Greenworld

Op een andere plek in de varkensvleesproductiekolom stak Bouwmans zijn handen ook uit de mouwen. Bij een oom met een slagerij in Helmond hielp hij mee. Hij leerde er vlees portioneren, netjes werken en goed schoonmaken. 'Toen ik op de havo moest kiezen voor een vervolgopleiding, dacht ik aan een toekomst in de vleesverwerking. Toch besloot ik te gaan voor Bedrijfskunde en Agribusiness aan de HAS Hogeschool in Den Bosch, een studie die meer op het boerenbedrijf is gericht', zegt Bouwmans.

Stage

De stage in zijn eerste studiejaar was meteen een waardevolle ervaring. Bij een familiebedrijf met 1.600 zeugen raakte Bouwmans verknocht aan de sector. 'Bij dat bedrijf werkte een enthousiast team en ik werd ontzettend goed begeleid', blikt hij terug. 'In de kraamstal mocht ik alles doen en werd ik gewezen op positieve en negatieve effecten van mijn handelen. Ik leerde veel en het voelde als een warm welkom in de varkenshouderij.'

Het vakkenpakket, de projecten en stages vulde Bouwmans zo varkensgericht mogelijk in. Hij keek in de keuken bij onder meer een Nederlands handels- en transportbedrijf en een melkvee- en loonbedrijf in Nieuw-Zeeland. 'Ook bezocht ik daar een echt kringloopvarkensbedrijf. Het was verouderd, maar er werden wel reststromen van een brood- en koekjesfabriek gevoerd. Ratten en muizen zag ik met de varkens mee-eten. De technische resultaten waren niet denderend, maar de varkenshouder verdiende goed.'

Denemarken

Voor zijn afstuderen had Bouwmans al een baan. Bij een agrarisch groothandelsbedrijf zochten ze pioniers voor de afzet van producten in Denemarken. Bouwmans benaderde vooral grote zeugenhouders en greep elke kans om te bewijzen dat schone hokken en schoon drinkwater resultaat opleveren. 'Dat ging niet makkelijk, maar koste wat kost wilde ik er een succes van maken.'

Door zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen lukte het hem om zaken van de grond te krijgen. 'Waar Deense adviseurs aan de keukentafel hun verhaal deden, ging ik met de varkenshouder de stal in. Vijf basiszaken – management, voer, drinkwater, huisvesting en klimaat – moeten goed staan. De combinatie van signalen van varkens oppikken, samen met de boer komen tot verbeteringen en het in de stal laten zien begon zijn vruchten af te werpen', zegt Bouwmans.

Zakendoen in China

Na een cowboyleven stapte Bouwmans na drie jaar over naar een baan in de technische branche. Zelfverzekerd en vol energie ging hij bij een bedrijf aan de slag om klimaatsystemen voor varkensstallen aan de man te brengen. Hij leerde en reisde veel en belandde zelfs in China om zaken te doen. Desondanks duurde dat avontuur slechts een jaar.

'Meestal zat ik met installateurs om de tafel en waren gesprekken heel technisch', licht Bouwmans toe. 'Mijn hart ligt bij boeren en in de stal alle aandacht geven aan het verbeteren van de gezondheid van de varkens. Dat was het moment voor plan A, voor mezelf beginnen.'

Eigen bedrijf

Op zijn 26ste startte Bouwmans zijn eigen onderneming. Om inkomsten te hebben en zich te kunnen settelen, werkte hij zich een slag in de rondte. Zeven dagen in de week startte zijn werkdag rond 5 uur in de stal bij een Deurnese varkenshouder. Rond 9 uur ging hij dan voor zichzelf aan de slag en 's avonds stond hij nog vaak varkensstallen schoon te spuiten. 'Uren maken, want ik wilde slagen.'

Na anderhalf jaar bikkelen viel alles op zijn plek en kon de ondernemer zich toeleggen op activiteiten voor Greenworld en zichzelf. 'Elke minuut heb ik wel wat te doen.'

Het favoriete werkterrein van Koen Bouwmans is op het erf en in de stallen van varkenshouders.
Het favoriete werkterrein van Koen Bouwmans is op het erf en in de stallen van varkenshouders. © Studio Van Assendelft

Koen Bouwmans
Paul Venner (Varkens 07) geeft het bankje door aan Koen Bouwmans (30 jaar) uit het Limburgse Meijel. Hij is eigenaar van Greenworld in het Brabantse Deurne. Varkenshouders in Nederland, België, Duitsland en Denemarken hebben profijt van zijn hygiëneproducten, aanvullende diervoeders en adviezen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer