Vleesconsumptie+blijft+vrijwel+stabiel
Nieuws
© Vlees.nl

Vleesconsumptie blijft vrijwel stabiel

De Nederlandse consumptie van vlees en vleeswaren is in 2021 op nagenoeg hetzelfde niveau gebleven dan in coronajaar 2020. Wel at een Nederlander vorig jaar gemiddeld een ons meer varkensvlees inclusief been op, melden onderzoekers van Wageningen University & Research. De varkensvleesconsumptie steeg van 36,2 naar 36,3 kilo per hoofd van de bevolking per jaar.

Uit het WUR-rapport ‘Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2021’ blijkt dat het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland in 2021 uitkomt op 76,1 kilo. Dit is op basis van karkasgewichten van runderen, varkens, kippen, kalveren, schapen en geiten en paarden. WUR voert het onderzoek jaarlijks uit in opdracht van Wakker Dier.

Varkensvlees maakt met 36,3 kilo het grootste aandeel uit van de totale vleesconsumptie, bijna 48 procent. Pluimveevlees volgt met 22,0 kilo per Nederlander per jaar, in 2020 was de pluimveevleesconsumptie gemiddeld een ons hoger.

Rundvlees is met 15,3 kilo per hoofd van de bevolking de derde belangrijkste vleessoort die in Nederland gegeten wordt. Ten opzichte van 2020 is dat 200 gram per persoon meer.
Van de overige vleessoorten wordt 1,3 kilo kalfsvlees, 1,1 schapen en geitenvlees en 0,1 kilo paardenvlees geconsumeerd per jaar.

Retail schakelt iets terug

Ook blijkt de verkoop van vlees en vleeswaren via de retail nog altijd het belangrijkste afzetkanaal te zijn. Toch daalde de omzet in euro’s in 2021 met 3,5 procent gedaald te zijn ten opzichte van 2020. Via groothandelskanalen werd juist 12,5 procent meer omzet gedraaid.


Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer