Varkenshouders+in+de+dop+doen+Zweden+aan+%285%29
Nieuws
© NAJK

Varkenshouders in de dop doen Zweden aan (5)

Het NAJK-gezelschap van twintig jonge varkenshouders ging in Klagstrop naar een van 800 varkenshouders die Zweden rijk is. Het gaat om een van de locaties van Mattias Espert een bedrijf met 1.500 zeugenplaatsen. Een kopie van dit zeugenbedrijf staat op een uurtje rijden afstand.

Espert bouwde deze zeugenlocatie in 2019 en het areaal landbouwgrond is uitgebreid naar 400 hectare. De grond verhuurt Espert aan derden. Een jaar na de opstart kreeg hij al te maken met een salmonella-uitbraak onder zijn jonge zeugenstapel. In Zweden geldt een zerotolerancebeleid voor salmonella, waardoor zijn bedrijf volledig moest worden geruimd.

Op dit moment heeft hij dus nog steeds een jonge zeugenstapel. Zijn gelten koopt hij aan op een leeftijd van 14 weken en fokt ze zelf op.

Vrijloop en stro

De Zweedse ondernemer koopt droogvoer voor zijn varkens. De kraamzeugen en hun biggen houdt hij in vrijloopkraamhokken en werkt met een tweewekensysteem. Dit houdt in dat er 11 productiegroepen op zijn bedrijf zijn met in elke groep zo'n 120 zeugen. In de inseminatiestal gebruikt hij centraal in het groepshok stro.

Espert is naast zeugenhouder ook voorzitter van de organisatie van de varkenshouders in Zweden. Omdat hij voor een overleg naar Denemarken moest, werd het een kort bedrijfsbezoek.

• Lees ook deel 4 van deze serie over de studiereis van het NAJK

IKEA Food

Als afsluiter van de studiereis werd in Malmö IKEA Food aangedaan. Drie IKEA-ers gingen in op de bedrijfsvisie en hun inzet om voor veel mensen een beter leven te creëren. Ze willen zich inzetten voor een beter dierenwelzijn, milieu en publieke gezondheid voor het vlees dat er in hun vestigingen wordt gebruikt. Ook houden ze contact met de schakels in de gehele vleesproductieketen waaronder de boeren.

Afsluitend concluderen de jonge varkenshouders dat ze tijdens hun studiereis veel hebben gezien en geleerd. Niet alles wat in Zweden praktijk is, is direct toepasbaar in de Nederlandse praktijk. Maar het geeft volgens hen wel een goed beeld richting de toekomst.

Meer op de site van NAJK.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer