Voerbakkenproducent+Verba+kringlooptijd+ver+vooruit
Nieuws
© Varkens Archief

Voerbakkenproducent Verba kringlooptijd ver vooruit

Het sluiten van kringlopen en recyclen van grondstoffen is hot. Toch maakt Verba al veertig jaar gebruik van gerecycled kunststof bij de productie van voerbakken voor varkens. Deze innovatie haalde grondlegger Bert Verbakel destijds vanuit Engeland naar Nederland.

Op de Engelse landbouwbeurs Pig&Poultry zag Verbakel, die zelf ook varkenshouder was in het Brabantse Nijnsel, platen van kunststof. Deze waren vervaardigd van samengesmolten korrels gerecyclede PE-kunststof die onder meer werden verkregen uit verwerkt landbouwplastic. Dat materiaal was lichter, makkelijker te verwerken en veiliger dan het tot dan toe gebruikte asbestcement en staal.

Door de flexibiliteit van het materiaal en de kritische wens van de varkenshouder zelf naar een perfecte voerbak voor zijn varkens, ontwikkelde hij de brijbak. Sindsdien verwerkt Verbakel jaarlijks zo'n 700.000 kilo gerecyclede kunststof in voerbakken voor varkens. In die veertig jaar gaat het om 28 miljoen kilo hergebruikte kunststof. Het bedrijf zorgde er daarmee voor dat een enorme hoeveelheid gebruikt plastic uit het milieu is onttrokken. Op deze prestatie is Verba en naar eigen zeggen ook zijn klanten en de gehele varkenssector trots.

Het gaat om de details

Bij de ontwikkeling van voerbakken is vermorsing altijd een belangrijk speerpunt geweest bij Verba. Een procent minder voervermorsing is met een goede voerbak makkelijk te behalen en dat kan op jaarbasis vele duizenden euro's aan voerkosten besparen. Ook bevordert een goede brijbak de groei van het varken en zorgt voor arbeidsgemak.

Een goede voerbak is volgens de producent van stalinrichtingen één van de belangrijkste investeringen in varkensstallen. Het gaat om de details, zoals een gladde afwerking, gesloten antimorsranden, goede afstelling en gebruik van hoogwaardige materialen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer