Friet+met+water+verandert+rap+in+homogene+pap
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Friet met water verandert rap in homogene pap

Het niet beschikbaar zijn of de te hoge prijs van tarwezetmeelproducten drijven varkenshouders met een brijvoerinstallatie naar alternatieven. Voorgebakken friet is een smakelijke energiebron, maar erg lastig homogeen in het rantsoen te krijgen. Math en Willem Egelmeers vonden daarvoor de oplossing. ‘BioAktiv Liquid Feed Booster bij de mix van friet en water heeft direct effect.’

Het zoeken naar een toevoegmiddel om een bijproduct beter verpompbaar te krijgen, zette Willem Egelmeers, vleesvarkenshouder in Wanroij en varkensadviseur bij Agrifirm, op het spoor van TopTurn Special Products. ‘We doen met Liquid Feed Booster op kleine schaal proeven om de toegevoegde waarde zichtbaar te maken. Toen mijn broer Matt aanklopte met de vraag hoe hij een mix van voorgebakken friet met water homogeen in het rantsoen zou kunnen krijgen, was het lijntje met TopTurn-eigenaar Jos Hendriks snel gelegd.’

Toch bekent Math Egelmeers, vleesvarkenshouder in dezelfde Brabantse plaats als zijn broer, in eerste instantie terughoudend te zijn geweest om een dergelijk toevoegmiddel in te zetten. ‘Ik ben nuchter en wil met eigen ogen zien of iets werkt of niet. Maar de speurtocht op internet en de filmpjes met gebruikerservaringen van het toevoegmiddel voor een homogene mestkwaliteit, maakten mij erg nieuwsgierig.’

Verpompbaarheid

De broers belden Hendriks en legden hun dilemma voor. Vanwege de hoge prijs en de slechte beschikbaarheid van tarwezetmeelproducten, wilde Math Egelmeers overschakelen op de energiebron voorgebakken friet. ‘Het vet- en zetmeelrijke aardappelbijproduct vinden varkens smakelijk en ze groeien er hard van.’

In een kwartier is het effect van BioAktiv Liquid Feed Booster al zichtbaar

‘Om de friet zo goed mogelijk in het rantsoen te verwerken, moest het in een voormenger lang en intensief worden gemengd met duur tarwezetmeel’, licht Willem Egelmeers toe. ‘Ook de verpompbaarheid en het uitzakken van het voormengsel waren niet optimaal.

'Daarom wilden we een oplossing om friet optimaal met water te mengen tot een homogene en goed verpompbare pap met een zo hoog mogelijk drogestofgehalte. Kwaliteit dus. De factor tijd is voor ons minder belangrijk omdat we met twee voormengers van 60 ton voldoende capaciteit hebben en met batchgewijs werken de voerhygiëne optimaal houden.’

Op het juiste moment aangeklopt

Omdat Hendriks zo’n vraag al in de praktijk had opgepikt en voorzag dat meer varkenshouders ermee zouden komen, had hij de onderzoeksafdeling bij BioAktiv in Duitsland al ingeseind. Zij ontwikkelden een specifiek toevoegmiddel om een vetrijk product en water snel en goed gemengd te krijgen.

Productontwikkeling en voldoende testervaring opdoen duurt volgens Hendriks 1,5 tot 2 jaar en alles zat net in de eindfase. ‘Het nieuwe onder bioresonantietechniek behandelde BioAktiv-product heeft melasse als drager’, licht de eigenaar van het GMP+-gecertificeerde TopTurn toe. ‘Matt Egelmeers belde dus op het juiste moment om BioAktiv Liquid Feed Booster in de praktijk te kunnen ervaren.’

© Studio Van Assendelft

Met een 5 literverpakking van het nieuwe toevoegmiddel ging Hendriks de situatie bij Egelmeers bekijken. De twee voormengers met krachtige roerinstallaties zouden het vloeibare product prima kunnen verdelen in de mix van water en friet. Matt Egelmeers: ‘Zijn verhaal van gelijk gezette frequenties en ladingen is moeilijk te bevatten, als het toevoegmiddel maar doet wat het belooft.’

In kwartier effect zichtbaar

De jerrycan met BioAktiv Liquid Feed Booster moet voldoende zijn voor het behandelen van 100 ton frietwatermix. De broers Egelmeers startten met het mengen van 20 ton friet met een drogestofgehalte van circa 36 procent, 15 kuub water en de booster. ‘Het is bijna niet te geloven, maar na een kwartier zagen we de mix al veranderen in pap van zo’n 18 procent droge stof.'

De toon was gezet en ze gingen enthousiast door met het optimaliseren van het rantsoen. ‘We hebben relatief veel retourwater wat in het volgende voerproces moet worden verwerkt. Daarom streef ik naar een voormengsel met een zo hoog mogelijk drogestofgehalte’, vertelt Math Egelmeers. ‘Dankzij BioAktiv Liquid Feed Booster kan ik nu 32 ton voorgebakken friet met 25 kuub water mengen tot een homogene en prima te verpompen pap met 22 procent droge stof.’

‘Het stabiele voormengsel heeft ook invloed op de constantheid van de rantsoensamenstelling’, vult Willem Egelmeers aan. ‘De varkens nemen de brij die niet uitzakt prima op en zijn harder gaan groeien.’

De broers geven aan secuur om te springen met de opslag van BioAktiv Liquid Feed Booster. ‘We zetten de jerrycans op een plek waar geen magnetische velden zijn. Het zou zonde zijn om de werking van zo’n effectief product te vernachelen.’

BioAktiv effecten in de stal
Voor de varkenssector zijn verschillende BioAktiv-producten ontwikkeld. Door de producten in droog- of brijvoer bij te mengen of aan het drinkwater toe te voegen, zijn verschillende voordelen te behalen. ‘De totale vertering verloopt beter’, zegt Jos Hendriks. ‘Dat is ook terug te zien in de smeuïgere mest en op te merken aan het frissere stalklimaat. Diverse van onze proeven wijzen uit dat de ammoniakuitstoot tientallen procenten lager lijkt te zijn. Dat effect is ook af te lezen aan de hogere stikstofgehalten in de drijfmest’, legt de eigenaar van TopTurn uit.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer