%27Budgetteren+alleen+niet+genoeg%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Budgetteren alleen niet genoeg'

In mijn vorige blog had ik het over het gezamenlijk oplossen van het voedselvraagstuk. Nu heel Nederland aan het budgetteren en bezuinigen geslagen is vanwege de hoge gas- en elektraprijzen, worden de kosten van het voedsel alsmaar belangrijker.

Budgetteren is iets waar menigeen bekend mee is. Als kind zijn we vaak al begonnen met het belang inzien van geld sparen en uitgeven met behulp van zakgeld. Misschien moest je er vroeger zelfs wel heel hard voor werken om je zakgeld te verdienen, want zeg nou zelf, de stallen schoonmaken of grasmaaien is echt geen peulenschil. Met de paplepel kreeg ik in ieder geval ingegoten dat je een euro maar één keer uit kunt geven. Het echte leerproces van budgetteren is echter pas begonnen tijdens mijn studententijd. Van een paar honderd euro per maand rondkomen hield in dat ik aan het einde van de maand nog iets te veel maand over had na mijn salaris.

In ons onderzoek zijn we druk bezig met budgetteren. De eerste rondes zijn we door, waarbij we een voorstel gedaan hebben voor de onderzoeksprojecten in 2023. Ons onderzoek onderverdeeld in vijf platforms, met ieder een eigen focus op een onderdeel in de varkensketen. Per platform is er iemand verantwoordelijk voor het onderzoek dat plaats vindt binnen dat platform en uiteraard de lange termijnvisie van het platform. Uiteindelijk komen alle platformvisies samen om de visie van ons bedrijf waar te maken.

Echter, ons onderzoek vindt plaats over de hele wereld in samenwerking met verschillende soorten partijen, zoals universiteiten of onderzoeksinstellingen. Samen met externe partijen onderzoek doen vereist lang termijnplanning en contracten, waar uiteraard ook financiële verantwoordelijkheden bij horen. Dus, elk jaar maken we per platform een budget voor het onderzoek dat we willen gaan doen in het komende jaar, zodat we er met ons onderzoek voor kunnen zorgen dat de varkens in uw stallen elke keer weer een stukje beter zijn. Op die manier hopen wij met fokkerij bij te dragen aan het betaalbaar houden van voedsel.

Toch, onze genetische verbetering is niet opgewassen tegen de huidige inflatie en gigantische kostenstijging van energie. Ook op het agrarische bedrijf hebben deze hoge gas- en elektraprijzen gevolgen. Mijn vader grapte dat hij beter de varkens kon verkopen om de stallen vol te leggen met zonnepanelen. Hij lachte uiteraard als een boer met kiespijn. Maar wat zijn nou wel realistische opties om deze tijden door te komen? Met alleen budgetteren gaan we het niet redden. Misschien heeft u innovatieve ideeën? Laat het dan vooral aan de medevarkenshouder weten!

Lisanne Verschuren
Global platform lead nutrition research bij Topigs Norsvin

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer