%27Omdenken%3A+het+varken+als+kans%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Omdenken: het varken als kans'

Met alles wat er de laatste weken gebeurt, zou je bijna vergeten dat onze bedrijfstak ook veel positieve kanten kent en wel degelijk toekomstperspectief heeft. Kijk maar eens op deze manier naar het varken:

• Het varken is een efficiënte vleesproducent en onmisbaar in de kringloopmaatschappij.
Het varken kan zelfs een voerconversie halen lager dan 1, kijkende naar veevoer dat mogelijk ook voor menselijke consumptie geschikt is. Met andere woorden: je voert het varken minder kilo’s voer dat ook geschikt is voor humane consumptie dan het oplevert aan vlees voor humane consumptie. En dan heeft dat vlees ook nog eens een hogere voedingswaarde dan die grondstoffen.

• Het varken is milieuvriendelijk.
Het verwerkt reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie die anders gestort, verbrand of verwerkt moeten worden. Via de mest is het een natuurlijke leverancier van plantenvoedingsstoffen die anders uit energieverslindende kunstmestfabrieken komen. Varkensmest levert via biogasinstallaties energie. De afgelopen decennia hebben we als Nederlandse varkenssector stalsystemen ontwikkeld die zorgen voor lage ammoniak- en geuremissies.

• Het varken geeft ons veel.
Bovenal geeft het varken ons gezond, voedzaam en ook lekker vlees. Het varken is daarnaast ook leverancier van talloze grondstoffen voor medicijnen, make-up, snoep, brood, bier, toetjes, krijtjes, verf, behang, schoenen... Te veel om op te noemen. Google maar eens op 'Christien Meindertsma PIG 05049'. Meindertsma vond 185 producten waarin varken, in wat voor vorm dan ook, is verwerkt.

Het varken, en zeker het Nederlandse varken, is dus een grote kans. En niet alleen voor ons als sector, maar ook voor onze maatschappij. Jammer dat men deze kans op het moment niet ziet. Ik denk dat we met z’n allen hier meer werk van moeten maken en de zwaar negatieve spiraal van het moment moeten doorbreken.

Het varken biedt kansen en kan bijdragen aan een toekomstbestendige, duurzame maatschappij. Deze boodschap moeten we met z'n allen blijven(d) uitdragen.

Mark Tijssen
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer