Afvoer+varkens+stokt+rond+uitbraak+Afrikaanse+varkenspest+Emsb%C3%BCren
Nieuws
© Archief Varkens.nl

Afvoer varkens stokt rond uitbraak Afrikaanse varkenspest Emsbüren

De varkensbedrijven in het spergebied rond de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Emsbüren, deelstaat Nedersaksen, kunnen hun slachtrijpe varkens niet kwijt. Er zijn al 21.000 te zware varkens en daar komen wekelijks nog 6.000 bij. Landbouwminister Barbara Otto-Kinast van de deelstaat wil nu de kosten voor opslag van geslachte varkens overnemen.

De landbouwminister van de deelstaat merkt op dat het vlees van de varkens uit het spergebied volkomen veilig is. De bedrijven bij Emsbüren zijn allemaal getest op Afrikaanse varkenspest en zijn vrij gebleken.

Verder gelden er zeer strikte EU-voorschriften voor vlees uit het gebied. De varkens moeten apart worden geslacht. Het vlees moet voor de zekerheid een behandelingen ondergaan, zoals verhitting, om mogelijk toch aanwezige Afrikaanse varkenspestvirussen af te doden

Otto-Kinast roept de slachterijen en vleesverwerkende bedrijven op om het prima varkensvlees gewoon te gebruiken. Ze vindt het niet kunnen als dit hoogwaardige voedsel niet vermarkt en dus verspild zou worden.

Rondom het door Afrikaanse varkenspest in Emsbüren getroffen bedrijf liggen 300 bedrijven met in totaal 200.000 varkens. Tot 14 augustus gelden er strikte EU-regels voor het slachten en verwerken van het varkensvlees van die bedrijven. In totaal moet het vlees van zo'n 100.000 varkens gekanaliseerd worden. Van die 100.000 varkens zijn er tot nu toe maar 5.000 geslacht.

Verwantschap AVP Brandenburg

Uit het onderzoek door het Friedrich Loeffler Institut blijkt dat het AVP-virus van de besmetting in Emsbüren nauw verwant is met het AVP-virus dat in deelstaat Brandenburg rondwaart. Wel zijn er ook enkele karakteristieke mutaties gevonden die voor onderscheid zorgen.

Het onderzoek levert nog geen aanwijzingen op voor de mogelijke besmettingsbron in Emsbüren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer