Twee+bronnen+van+Afrikaanse+varkenspest+in+Itali%C3%AB
Nieuws
© Vidiphoto

Twee bronnen van Afrikaanse varkenspest in Italië

De uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Noord- en Midden-Italië hebben een verschillende bron. Er is geen versleping van Noord- naar Midden-Italië geweest. Dat meldt staatssecretaris Andrea Costa op basis van de onderzoeken van het referentielaboratorium Istituto Zooprofilattico Sperimentale Umbria e Marche.

Staatssecretaris Costa vindt het hoopvol dat er geen sprake is van versleping van Noord- naar Midden-Italië. De maatregelen die in Noord-Italië zijn genomen om versleping te voorkomen, werken kennelijk. Wel blijft onduidelijk wat de bron is van de besmettingen in Noord- en Midden-Italië.

In het noorden is het aantal gevonden besmette zwijnen opgelopen naar 113 in de provincie Piëmont en 61 in Ligurië. In Midden-Italië zijn 45 besmette zwijnen gevonden bij Rome en het blijft bij één besmet zwijn in de provincie Retie. Bij Rome is tot nu toe één bedrijf besmet geraakt.


In bijna vier weken tijd zijn er in Polen vijf varkensbedrijven besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. In totaal zijn er nu dertien bedrijven besmet dit jaar, waarbij de eerste besmetting begin juni was.

Het laatste besmette bedrijf met 58 varkens (vleesvarkens, zeugen en biggen) ligt vlakbij de Duitse grens op de grens van deelstaten Brandenburg en Mecklenburg Voorpommeren. Vlakbij ligt besmet bedrijf nummer 8 met vijf varkens waar op 15 juli Afrikaanse varkenspest is gevonden.

Besmet bedrijf 12 had 9 vleesvarkens, nummer 11 had 110 varkens (zeugen, biggen, vleesvarkens). Besmet bedrijf nummer 10 telde 396 vleesvarkens en nummer 9 had 65 varkens (zeugen, biggen, vleesvarkens).

Aantal besmettingen in Polen blijft oplopen

Het aantal besmette wilde zwijnen in Polen blijft maar oplopen. In totaal staat de teller nu volgens het Animal Disease Information System op 1.345.

In Duitsland zijn dit jaar in totaal 1.116 besmette wilde zwijnen gevonden, volgens de cijfers van het Friedrich Loeffler Institut. Het overgrote deel, 799 besmette zwijnen, is gevonden in deelstaat Saksen. Brandenburg telt 282 besmette zwijnen en in deelstaat Mecklenburg Voorpommeren zijn 35 besmette zwijnen

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer