AVP%2Dvirus+kan+lang+besmettelijk+blijven+in+voerbronnen
Nieuws
© Twan Wiermans

AVP-virus kan lang besmettelijk blijven in voerbronnen

Het Afrikaanse varkenspestvirus kan 112 dagen de besmettelijkheid behouden in sojameel. Dit constateren onderzoekers van de Universiteit van Kansas. Ze hebben over hun studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Transboundary and Emerging Diseases.

Omdat het Afrikaanse varkenspest (AVP) overdraagbaar is op commercieel gehouden varkens door de consumptie van met AVP-besmette voeders, besloten de universitair onderzoekers de stabiliteit van het AVP-virus van de Georgia 2007-stam te analyseren in volledig voer, sojameel en maismeel. Daarbij werd het virus blootgesteld aan drie omgevingsopslagtemperaturen: 4 graden, 20 graden en 35 graden Celsius gedurende maximaal 365 dagen.

Het DNA van het virus bleek zeer stabiel en detecteerbaar via qPCR in bijna alle voermatrices tot het einde van elk onderzoek. Het infectieuze AVP-virus was het meest stabiel in sojameel en hield de besmettelijkheid intact gedurende ten minste 112 dagen bij een temperatuur van 4 graden Celsius, ten minste 21 dagen bij 20 graden Celsius, en ten minste zeven dagen bij 35 graden Celsius.

Wel moet opgemerkt worden dat volledig voer in de Verenigde Staten meestal in meelvorm is. In Nederland worden varkensvoeders, net als in andere Europese landen, onder druk en bij hoge temperaturen geperst tot korrels. Deze processtap heeft sowieso een nadelig effect op de overleving van mogelijk aanwezige kiemen.

Grote zorgen

In Nederland maakt Team Varkens van Farmers Defence Force zich nadrukkelijk grote zorgen over de insleep van AVP via grondstoffen uit risicovolle gebieden. De organisatie adviseert varkenshouders om monsters te nemen van aangekochte varkensvoeders en losse grondstoffen en deze op het virus te laten onderzoeken. Team Varkens heeft over het uitvoeren van PCR-testen afspraken gemaakt met dierenartsenpraktijk Lintjeshof. Zodra duidelijk is wat het protocol wordt bij een positieve testuitslag, wordt dat PCR-testen op AVP mogelijk opgeschaald.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer