Afrikaanse+varkenspest+vlakbij+grens+met+Nederland
Nieuws
© Twan Wiermans

Afrikaanse varkenspest vlakbij grens met Nederland

UPDATE 18.15 uur - Op een zeugenbedrijf vlakbij de grens met Nederland, in de gemeente Emsbüren, is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het Duitse Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft dit bevestigd. Het bedrijf ligt op ongeveer 15 kilometer vanaf Twente, ter hoogte van Denekamp. Het bedrijf wordt zondag geruimd.

De regering van de Duitse deelstaat Nedersaksen heeft dit bekend gemaakt. Het betreft een bedrijf met 280 zeugen en ongeveer 1.500 biggen. De contactbedrijven worden op dit moment onderzocht. Specifiek wordt gekeken naar een contactbedrijf in de omgeving van het iets oostelijker gelegen Freren. Mogelijk moet dit bedrijf ook geruimd worden, omdat het de afgelopen dagen biggen heeft gekregen van de zeugenhouder.

Het is voor het eerst dat er Afrikaanse varkenspest is vastgesteld in de deelstaat Nedersaksen en ook voor het eerst zo dicht bij de grens met Nederland. Emsbüren ligt op nog geen 25 kilometer van de Nederlandse grens.

Oorzaak

De oorzaak van de besmetting is nog niet bekend. In een cirkel van 10 kilometer rond het bedrijf is een beperkingszone ingesteld waar geen vervoer van varkens mag plaatsvinden. In dit gebied bevinden zich 296 varkensbedrijven, waar in totaal zo'n 195.000 varkens worden gehouden. De zone strekt zich ook uit tot gebieden in de aangrenzende bestuurlijke regio Grafschaft Bentheim. Deze landkreis grenst aan Nederland. Doorgaand verkeer door deze zone met beperkingen is wel toegestaan. Er zullen controles plaatsvinden.

Landbouwminister Barbara Otte-Kinast van Nedersaksen noemt de vondst van Afrikaanse varkenspest op dit bedrijf in een persverklaring 'een harde emotionele klap voor varkenshouders'. 'Helaas was het slechts een kwestie van tijd voordat de varkenspest Nedersaksen bereikte. De afgelopen jaren hebben we ons echter intensief voorbereid op een mogelijke uitbraak.' De deelstaat heeft hier 1,1 miljoen euro voor uitgetrokken. De veterinaire diensten in de deelstaat worden vanuit de overheid ondersteund in de aanpak om AVP te bestrijden.

Verspreiding

De deelstaat wijst op het belang van bioveiligheid op varkensbedrijven. 'Ons belangrijkste doel is nu om verdere verspreiding te voorkomen.' In juli 2021 werd Afrikaanse varkenspest voor het eerst vastgesteld op een varkensbedrijf in Duitsland. Tot nu toe hebben zich uitbraken voorgedaan in de deelstaten Brandenburg, Baden-Württemberg, Saksen en Mecklenburg-Vorpommern, zowel onder wilde zwijnen als op bedrijven.

In Nederland beraden zowel de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) als het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zich op de nieuwe situatie dicht bij de Nederlandse grens. Er wordt opgeschaald naar een crisisstaf onder leiding van LNV. Maandag volgt er een bestuurlijk overleg met alle Nederlandse belanghebbende partijen, laat POV weten.

Contacten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat na welke contacten er zijn geweest tussen Nederlandse bedrijven en de varkensboerderij vlak over de grens. Er wordt ook onderzocht hoe de transporten gelopen zijn om te kijken of Nederlandse varkenshouders misschien risico lopen. De provincie Overijssel houdt de zaak ook in de gaten.

'Voor nu is het belangrijk dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen', stelt de POV in een persverklaring. 'Neem alle hygiëne maatregelen in acht en let er goed op dat vervoersmiddelen schoon en ontsmet zijn. Bij vervoersmiddelen die terugkomen uit Duitsland is dubbele R&O verplicht. Let ook goed op de risisco’s van de import van losse grondstoffen voor diervoeding.'

Het FLI meldt ook een nieuwe AVP-uitbraak in een vleesvarkensstapel in het zuiden van de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer