Eerste+varkens+uit+Duits+toezichtsgebied+vrijdag+geslacht
Nieuws
© Leonie Vaarhorst

Eerste varkens uit Duits toezichtsgebied vrijdag geslacht

Als alles goed gaat, mogen vanaf vrijdag weer vleesvarkens in het toezichtsgebied in het Duitse Nedersaksen worden vervoerd naar de slachterij. Het vervoersverbod van vier weken in verband met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Emsburen loopt dan af.

Afrikaanse varkenspest (AVP) werd op 2 juli vastgesteld op een vermeerderingsbedrijf in de omgeving van Emsburen. Dat ligt zo'n 15 kilometer over de grens bij het Overijsselse Denekamp. Agrarisch tijdschrift TopAgrar meldt dat slachthuis Manten in Geldern, zo'n 20 kilometer ten noordoosten van het Limburgse Venlo, na langdurige onderhandelingen instemde met de komst van de vleesvarkens.

Of Tönnies in Weißenfels en Westfleisch met slachthuis Hamm volgende week volgen, is nog niet officieel bevestigd. Het op de markt brengen van slachtvarkens uit het toezichtsgebied vraagt van alle betrokkenen veel inzet. Voor de vleesvarkens moet een ontheffing worden aangevraagd bij de verantwoordelijke veterinaire dienst.

Specifieke steekproefcode

Voorwaarde hiervoor is dat de dieren die in het toeleverende bedrijf worden gehouden in de laatste zeven dagen voor transport zijn getest op het AVP-virus met een specifieke steekproefcode en dat alle resultaten negatief zijn. In de laatste 24 uur voor het transport moeten alle dieren in de kudde opnieuw klinisch zijn onderzocht op symptomen van Afrikaanse varkenspest.

Het transport naar het slachthuis moet direct plaatsvinden zonder bijladingen. Daar aangekomen moeten de varkens apart worden geslacht, versneden en gekoeld. De verdere verwerking van de slachthelften, die zijn gemarkeerd met een speciaal stempel in het kruis, moet ook afzonderlijk worden uitgevoerd.

Warmtebepaling

Er is bepaald dat het vlees een warmtebehandeling moet ondergaan voordat het op de markt mag worden gebracht. Het vlees is daarom alleen geschikt voor het verwerken tot gekookte worsten, vleesconserven of soortgelijke producten. Ook moest een oplossing worden gevonden voor bijproducten als de darmen die vaak naar het buitenland worden verkocht. Wat de slachterijen voor de dieren betalen, is onbekend.

Voor de getroffen varkenshouders in het toezichtsgebied van Nedersaksen is het feit dat vleesvarkens uit het toezichtsgebied kunnen worden geslacht, een belangrijk signaal dat er weer beweging komt. Bovenal hopen de biggenproducenten dat eindelijk hun verkoopbare biggen door kunnen naar hun collega-vleesvarkenshouders.

Niet afkomstig van wilde zwijnen

De precieze oorzaak van de AVP-besmetting in Emsburen is nog onbekend. Vast staat wel dat die niet afkomstig is van wilde zwijnen. De uitbraak zo dicht bij de Nederlandse grens zette de Nederlandse varkenssector op scherp. Rabobank meldt in het kwartaalbericht van deze week dat Nederlandse vleesvoorraden nu massaal worden verkocht. Slachterijen zijn bang dat export naar buiten de Europese Unie (EU) nog slechts heel beperkt mogelijk is, mocht het virus in Nederland de kop op steken.

Wanneer dat het geval is, valt een groot deel van de markten buiten de EU weg, vooral in Azië. Van de totale Nederlandse varkensvlees export ging vorig jaar 46 procent naar bestemmingen buiten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Wordt de toegang tot landen als China, maar ook de Filipijnen, Zuid-Korea en Japan geweigerd, dan moeten nieuwe afzetmarkten worden gezocht voor met name bijproducten. Dat heeft dan grote invloed op de vierkantsverwaarding.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer