Varkenshouders+in+Duitsland+willen+standstillperiode+na+AVP+verkorten
Nieuws
© Leonie Vaarhorst

Varkenshouders in Duitsland willen standstillperiode na AVP verkorten

De landbouworganisaties en landbouwminister van de Duitse deelstaat Nedersaksen maken zich in Berlijn en Brussel hard voor een kortere standstill dan de geplande negentig dagen. Deze is ingesteld door een recente uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Emsburen.

Het is nog steeds niet duidelijk wat de bron is van de Afrikaanse varkenspest (AVP) bij Emsburen. Het vermoeden is dat het virus via organisch afleidingsmateriaal op het bedrijf is binnengekomen.

De landbouworganisaties en landbouwminister Barbara Otte-Kinast van Nedersaksen vinden dat de standstill moet worden verkort. Nu, vier weken na dato, zijn er namelijk nog geen nieuwe uitbraken en de oorzaak is nog niet achterhaald.

Op een vermeerderingsbedrijf in Emsburen, op 15 kilometer van de grens bij Denekamp, werd op 2 juli AVP vastgesteld. Sindsdien is in het gebied een standstill van kracht die duurt tot 14 oktober. Vorige week werden de eerste 1.800 vleesvarkens uit het beperkingsgebied geslacht bij slachterij Manten in Geldern, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Slachterijen willen de varkens niet

Met andere slachterijen dichter bij huis lopen onderhandelingen, maar de bereidheid onder hen om dieren uit het beperkingsgebied te slachten, is niet groot. Bang als de slachterijen zijn om hun exportlicentie kwijt te raken. Vrijdag 5 augustus worden weer varkens geslacht in Geldern. Een etmaal voor de varkens naar de slachterij gaan, onderzoekt een dierenarts ze. En steekproefsgewijs wordt bloed onderzocht op AVP.

In het beperkingsgebied zijn wekelijks zo'n achtduizend vleesvarkens slachtrijp. Over een periode van dertien weken standstill, gaat het in totaal om ruim honderdduizend dieren. Die varkens moeten ook nog eens via een apart kanaal worden afgezet. Invriezen lijkt geen optie, omdat de vrieshuizen al vol liggen met karkashelften uit onder andere Landkreis Oder-Spree in de deelstaat Brandenburg. Daar werd op 9 september 2020 AVP vastgesteld bij een wild zwijn. Het eerste geval in Duitsland.

Pas wanneer het vlees uit het beperkingsgebied Emsland is verkocht, wordt ook duidelijk wat het voor de varkenshouder opbrengt. Koepelorganisatie ISN doet daarom een beroep op Bonds-landbouwminister Özdemir en vraagt om ondersteuning van gedupeerde varkenshouders naar Italiaans voorbeeld. Deze week maakte de Italiaanse landbouwminister Stefano Patuanelle bekend een steunfonds in te stellen van 25 miljoen euro. In Italië openbaarde AVP zich in januari van dit jaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer